Vaření

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup je skvělý při nachlazení, ale můžete ho pít i jen tak, protože je zkrátka výborný.

Bez černý (Sambucus nigra) je keř, který u nás běžně roste na okrajích cest či luk. V období kvetení se kolem něj line typické výrazné aroma. Plody jsou, jak už název napovídá, černé bobule. Čerstvé plody mají projímavé účinky, ale po usušení, či tepelném zpracování tyto účinky mizí. Plody jsou také oblíbenou potravou různých volně žijících ptáků. Listy a další části rostliny však již nejsou vhodné ke konzumaci, způsobují zažívací potíže. Květy jsou však výborné, obsahují spoustu prospěšných látek, hlavně silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Jsou výborné při nachlazení, začínající chřipce, rýmě, kašli i při horečce. Dále pomáhají při zažívacích potížích, nevolnostech, plynatosti, menstruačních bolestech a při migréně. V neposlední řadě jsou dobré i pro vylučovací soustavu, například při močových kamenech nebo při problémech s prostatou. Také si můžeme udělat obklady z odvaru, které tlumí bolest a zmenšují otoky. Z květů si můžeme uvařit čaj nebo připravit sirup, který můžeme kloktat, pít jako sirup proti kašli, použít ho ke slazení třeba čaje, nebo ho jednoduše naředit vodou a vypít.

Květy, tedy celé soukvětí bezu sbíráme v době od května do července, tedy v době, kdy bez kvete. Sbíráme nejlépe v oblasti luk, vyhýbáme se bezům, které rostou u silnic a ve městech. Čerstvé květy opláchneme a dáme do velké sklenice nebo hrnce. Přidáme kyselinu citronovou (v sáčku, k dostání v běžných obchodech v oddělení pro pečení). Nakonec zalijeme převařenou vlažnou vodu. Přikryjeme víko, či zakryjeme pokličkou a necháme 24 hodin stát na klidném místě, občas promícháme. Po odstátí scedíme vodu do čisté nádoby, přidáme vymačkanou citronovou šťávu a spoustu cukru (1:1 k vodě). Důkladně promícháme, dokud se cukr nerozpustí a rozlijeme do čistých skleněných lahví, pevně uzavřeme, označíme cedulkou a je hotovo. Konzumovat můžeme ihned, skladujeme v chladnu a temnu až jeden rok (pozor na plísně).

x_MG_5504

Čas: 20 minut + 24h       Množství: 4 litry            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 20 bezinkových květů (soukvětí)
  • 1 citron
  • 8g kyseliny citronové
  • 2 litry převařené vody
  • 2kg cukru

Postup:

  1. Do pětilitrové sklenice nebo hrnce dáme opláchnuté bezové květy.
  2. Přidáme kyselinu citronovou a převařenou vlažnou vodu.
  3. Necháme stát alespoň 24 hodin, občas promícháme.
  4. Scedíme vodu, přidáme vymačkanou citronovou šťávu a cukr v poměru 1:1 k množství vody.
  5. Promícháme a rozlijeme do čtyř skleněných lahví o objemu 1 litr.

Uchováváme v chladnu a temnu. Pít můžeme ihned.

x_MG_5260

x_MG_5261

x_MG_5264

x_MG_5501

x_MG_5506

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.