Carpaccio z červené řepy
Vaření

Carpaccio z červené řepy

[dropcap]Č[/dropcap]ervená řepa u nás bývá často opomíjenou zeleninou. Pro někoho je známá jen jako sterilovaná podávaná k zapečeným těstovinám. Její využití je však daleko rozmanitější. Konzumuje se syrová, vařená nebo pečená. Dala by se nazvat elixírem mládí pro svoje omlazující a detoxikační účinky. Může nahradit i ty nejdražší krémy, které jsou na trhu. Dá se hravě vypěstovat, ale je celoročně dostupná v každém obchodě. Nejen, že prospívá pleti, ale také chrání před lámavostí vlasy a nehty. Prospívá při problémech s anémií a kornatění cév. Působí preventivně proti vzniku rakoviny a zároveň pomáhá při rekonvalescenci poléčí této zákeřné nemoci.

carpacio

Jídelníček si můžeme oživit Carpacciem z červené řepy.

Co budeme potřebovat:

[starlist]

  • 2 červené řepy velikosti pěsti
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce květového medu
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce 100% pomerančového džusu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 cm špalík čerstvého zázvoru
  • tymián, sůl, pepř
  • 15 dkg čerstvého kozího sýra

[/starlist]

Postup přípravy:

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do hrnce dáme převařit ocet s cukrem, přidáme med, pomerančový džus, tymián, olej, pepř se solí a sojovou omáčku. Směs rozšleháme a přilijeme do ní šťávu z nastrouhaného a vymačkaného kořene zázvoru. Do takto připravené marinády ponoříme plátky červené řepy. Řepa musí být ponořená celá. Necháme ji odpočíva minimálně do druhého dne v chladničce, lepší je ji odležet na dva dny. Poté okapané plátky naaranžujeme na talíř a ozdobíme hrudkami měkkého kozího, ještě můžeme posypat piniovými semínky. Takto připravený pokrm bude lahodit nejen chuťovým buňkám, ale i oku.

Dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.