Domů / Tipy & praktické informace / Co dělat s úrodou – jak jí zvládnout rok co rok? 1

Co dělat s úrodou – jak jí zvládnout rok co rok? 1

Splnili jste si sen a máte malou nebo velkou zahrádku se záhonky, na kterých něco pěstujete? Většinou to jsou klasické plodiny jako jahody, maliny, ostružiny, rajčata, okurky, možná pažitka, ředkvičky, hlávkové saláty, hrášek, mrkev, česnek a mnoho a mnoho dalšího. Na stromech najdete třešně, višně, hrušky, jablka, meruňky, švestky, ořechy a podobně. Původní plán a cíl byl pěstovat pro vlastní spotřebu, ušetřit a domácí chutná daleko lépe, než z obchodu. Úroda si však dělá, co chce, a tak se rok co rok zvětšuje, vy už nevíte, co s ní dělat a kamarádi a známí mají také plno úrody, když ne vlastní, tak té od vás.

Nestíháte jíst úrodu

„Víkend co víkend máme nějaký koláč – jahody, maliny, ostružiny, rebarbora. K víkendovému obědu pravidelně kompot nebo salát, na dopolední svačiny ovoce a na snídaně nebo večeře džemy. Někdy se přiznávám, že mi to leze krkem. Ale máma si to nedá vymluvit, prý to máme jíst, protože se to jinak zkazí“ vypráví Darina, která má už vlastní domácnost. Naštěstí zahradu nemá, bohatě stačí úroda, kterou dostává od své maminky. Chápu, že jí to je líto vyhodit, ale moje děti už taky pronáší, že od babičky si zase odneseme bednu plnou plodin“ usmívá se.

Darina proto začala jednotlivé ovoce lisovat a získávat z něj šťávu. „Máme doma odšťavňovače, do nich to naházím a je hotovo. Vytvořím ze šťáv sirupy, některé šťávy jen smíchám s vodou a popíjíme. Trochu ovoce zamrazím, protože v létě jsme jahodových koláčů přejedeni, ale v zimě si ho dáme s chutí. Z jahod, malin a ostružin dělávám také marmelády, které občas dáváme ke snídani nebo s nimi zdobíme a lepíme vánoční cukroví“ usmívá se Darina, která už se dle svých slov nyní těší, až jí maminka zásobí další várkou ovoce a zeleniny, kterou bude zpracovávat.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*