Vaření

Dokonalý těstovinový salát

Tento těstovinový salát je neuvěřitelně jednoduchý a zároveň neodolatelně lahodný. Proto si raději navařte spoustu těstovin, může se totiž stát, že sníte celou mísu na počkání.

Každý už někdy jedl nějaký ten salát, jednoduše řečeno, je to jídlo, které vznikne smícháním různých surovin nakrájených na kousky, nejčastěji však ze zeleniny. Slovo salát vzniklo z latinského slova salata, což znamená slaný. Takže tento salát se vlastně nejmenuje podle salátu, tedy druhu zeleniny. V angličtině se salát řekne salad, kdežto salát – listová zelenina se řekne lettuce. Vraťme se však k salátu, tedy jídlu. Salát má dlouhou historii, není se čemu divit, koho by nenapadlo smíchat pár surovin dohromady. Salát jako takový, ochucený dresinkem, se poprvé objevil v roce 1699 v řecké kuchařce. Salátů je několik základních typů, zelený salát nebo také listový se skládá pouze ze zelené listové zeleniny. Dále je tu všem známý zeleninový salát, ten už je z různé zeleniny. Ovocný salát, bramborový salát a v neposlední řadě těstovinový salát. Saláty bývají často doplněny i různými dresinky.

Připravit dokonalý těstovinový salát je opravdu jednoduché. Základ jsou samozřejmě těstoviny, které si uvaříme a důkladně scedíme. Další důležitou složkou je zelenina, tu si přidáme dle chuti a také dle toho, co zrovna máme doma k dispozici. Nejlepší zeleninou do salátu jsou okurky, rajčata, ledový salát, kukuřice, nebo třeba mrkev. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a jednoduše smícháme s těstovinami. Můžeme také přidat sýr nastrouhaný najemno, nebo nakrájený na kostečky. Teď však přichází ta nejdůležitější část, díky které bude salát tak dokonalý. Je třeba přidat majonézu, jogurt a kečup v přesném poměru, nakonec ještě osolíme a vše pořádně promícháme. Teď už je vše hotové a zbývá už jen salát sníst. Před podáváním ho ještě můžeme nechat v lednici vychladit.

x_MG_4525

Čas: 30 minut         Množství: 2 porce            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 250g těstovin
  • zelenina dle chuti
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce kečupu
  • sůl

Postup:

  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
  2. V mezičase si nakrájíme zeleninu na malé kostečky. Lze použít papriku, rajčata, okurky, ledový salát, mrkev, atd.
  3. Těstoviny scedíme a spolu se zeleninou dáme do velké mísy.
  4. Přidáme majonézu, jogurt, kečup a trochu soli. Vše důkladně promícháme.

Teď už zbývá jen podávat. Salát můžeme rozdělit na porce do menších misek, nebo podávat v jedné.

x_MG_4527

x_MG_4528

x_MG_4524

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.