domácí sýr
Tipy & praktické informace

Domácí výroba sýrů

[dropcap]V[/dropcap] dnešní době, kdy supermarkety doslova chrlí různé nekvalitní sýrové produkty, si lidé hledají alternativy k tomu, jak si sýr vyrobit doma, a to z běžně dostupných surovin. Celý proces přitom není nijak náročný, jelikož tím nejnutnějším základem je takzvané syřidlo, bez kterého bude mít sýr jenom těžko požadovanou konzistenci. Další nezbytnou surovinou je samozřejmě i mléko. To by mělo být ideálně čerstvé, a tak je vhodné se různým krabicovým trvanlivým verzím raději vyhnout.

domácí sýr

Hygiena a čistota je to nejnutnější

Základem přípravy sýrů je samozřejmě i dokonalá čistota a hygiena všech pomůcek. I to má totiž vliv na to, aby se sýr povedl. Ideální je tedy vše vyvařit, a to alespoň 5 minut. Následně už je vše připraveno k tomu, pustit se do první části. Tou je zahřátí mléka, a to na teplotu lehce pod 40 stupňů Celsia. Následně přichází na řadu onen nejdůležitější proces, a to v míchání dané mléčné kultury neboli syřidla. To je třeba do ohřátého mléka vmíchat, a následně nechat vše zhruba hodinu stát, a to pod přiklopenou pokličkou.

Jsme připraveni k tvorbě konkrétního sýru

Daná hmota, která smícháním těchto dvou věcí vznikne, by již měla připomínat puding. Pokud ano, je vše na velmi dobré cestě. Následně už stačí vše pouze slít přes čisté plátno, a vše je připraveno k tomu, aby mohl vzniknout sýr. Ten je nutné osolit, abychom mu dodali potřebnou chuť. Problémem však nejsou ani různé bylinky, koření v podobě pepře, nebo cokoliv, co vás napadne. Následně lze z dané směsi vytvarovat bochánky, a nechat vychladnout. Domácí sýr je hotov.

[box type=“note“ ]

Z daného základu lze ale poměrně snadno vyrobit i takzvaný Cottage, kdy stačí danou odkapanou hmotu rozdrolit a zahřát spolu se syrovátkou. Opět se celý hrnec scedí, a to co zůstane v plátně je právě onen velmi oblíbený sýr, který si mnoho z nás taktéž kupuje především hotový v obchodech.

[/box]

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.