Vaření

Fakta a mýty o vejcích

Vejce jsou jednou z velmi diskutovaných potravin. V minulosti byly často označovány jako škodlivá potravina. Mnoho lidí je však má spojené se zvyšováním hladiny cholesterolu v krvi.

Někdo doporučuje vejce z jídelníčku úplně vyřadit, někdo zase konzumovat pouze bílky, které neobsahují cholesterol.

Nutriční hodnoty vajec

Vejce, spolu s masem a mlékem, patří mezi nejvíce hodnotné potraviny, které obsahují látky nejen živící a sytící, ale i ochranné.

V současné době se dostávají do obliby vejce křepelčí, které mají podobné složení jako slepičí, obsahují větší množství minerálů a vitamínů. Obsahují také cholesterol, ale vzhledem k tomu, že jsou menší, mají ho tedy i menší množství.

Co tedy všechno vejce obsahují?

  • Najedeme v nich celou řadu vitamínů – A, B, C, D, E, K a minerálů – vápník, síra, železo, zinek.

  • Jsou vynikajícím zdroje bílkovin, jež jsou pro lidský organismus velice důležité.

  • Peptidy, které v nich nalezneme, pomáhají snižovat krevní tlak.

  • Díky své výživové hodnotě mají pozitivní vliv při redukci váhy.

  • Je to skvělý zdroj kvalitních bílkovin a tuků, které mají příznivé složení mastných kyselin.

  • Přítomné fosfolipidy zmírňují přítomnost cholesterolu.

Mýtus?

  • Domácí je lepší než kupované. Vejce z velkochovu obsahuje méně cholesterolu a hrozí u něj menší riziko nákazy salmonelozou. Velkochovy totiž provádějí pravidelné kontroly.

  • Biovejce jsou kvalitnější. Složení biovajec se neliší od vajec s běžných chovů. Liší se způsob chovu nosnic.

  • Vejce jsou častým zdrojem nákazy salomelou. Chovy pravidelně provádějí kontroly a zdrojem nákazy mohou být často i jiné druhy potravin, především nedostatečně tepelně zpracované maso.

  • Při krmení se používají hormony a antibiotika. Tento způsob krmení je zakázán.

  • Vejce s bílou skořápkou jsou kvalitnější. Zbarvení skořápky je dáno plemenem slepic a pigmentem. Na kvalitu vejce nemá vliv.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.