Tipy & praktické informace

Jak na skladování koření v kuchyni?

Bez soli se nedá vařit, ale je to právě vhodně zvolené koření, které jídlu dodá ten správný „šmak“. Předpokládáme, že i vy máte v kuchyni všechny důležité ingredience, bez kterých se při přípravě pokrmů neobejdete. Dnešní otázka zní jasně – kam koření uskladnit, abyste ho měli vždy po ruce a zároveň vám nepřekáželo? Koření má své místo na kraji kuchyňské linky, někde mezi dřezem a varnou plochou.

shutterstock_163747118

Kde koření uskladníte, záleží čistě na vás. Pokud ve vaší kuchyni nemáte horní skříňky, pořiďte si praktické police. Budete však muset respektovat několik základních pravidel, které koření udrží čerstvé a voňavé. Zcela zásadní je zákaz uskladnění nad digestoří. Zároveň koření nedávejte do papírového nebo igelitového sáčku. Nežádoucí jsou také krabičky.

  • Ideální „úschovnu“ představují skleněné uzavřené dózy, ideálně z tmavého skla, keramiky nebo porcelánu.
  • Koření uskladněte na temném a suchém místě s pokojovou teplotou.
  • Koření, které je uskladněno příliš blízko varné plochy, příliš dlouho nevydrží čerstvé. Ztratí aroma, chuť a v nejhorším případě zplesniví.
  • Mleté koření vydrží až jeden rok, nedrcené třeba i pět let. Opět záleží na správném skladování.
  • Barevné koření nesmí být umístěno na slunci, protože ztratí barvu, zešedne a olejnaté koření žlukne.

Je tedy jasné, že koření vyžaduje uzavřený prostor, jinak dojde ke znehodnocení. Umístěte ho do výšky očí, tedy někam do horní skříňky nebo na polici. K mání jsou i praktické výsuvné klopny, které seženete ve specializovaných prodejnách s nábytkovým kováním. Tuto uzavřenou klopnu umístíte pod horní skříňku. Neméně efektivní jsou i jakési pořadače, které pojmou spoustu skleniček, případně stojanové mechanické točny pro až dvacet druhů koření. Výhodou těchto stojanů budiž mobilita – jednoduše vezmete stojan a přemístíte ho na jídelní stůl. Strávníci si budou moct dochutit jídlo dle chuti.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.