porkova polevka
Vaření

Jak se vaří pórková polévka

Dnes si uvaříme pórkovou polévku na dva možné způsoby. Obě jsou výborné.

Rychlá pórková polévka

Ingredience

[starlist]

  • Konec formuláře
  • 3 ks velké brambory
  • 1 lžička majoránka
  • 2 kostky zeleninový vývar z kostky
  • špetka mletý pepř
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžička celý kmín
  • 3 lžíce olivový olej
  • 1 ks velký pórek

[/starlist]
porkova polevka

Postup

Pórek a brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky.

V polévkovém hrnci rozehřejeme olivový olej a zprudka orestujeme pórek s kmínem. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory, majoránku, sůl, pepř, masox. Pórkovou polévku přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut. Ke konci vaření můžeme polévku zahustit instantní jíškou, ale není potřeba.

Klasickou pórkovou polévku podáváme teplou a nejlépe s čerstvým pečivem.

Krémová pórková polévka

Ingredience

[starlist]

  • 400 g pórku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru z kostky
  • 1 dl smetany
  • 0,5 dl mléka
  • 1 žloutek
  • pepř
  • sůl

[/starlist]

Postup

Na lžíci másla osmahneme nakrájený pórek, zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem, rozšleháme a povaříme. Přidáme udušený pórek, který můžeme rozmixovat, povaříme, přilijeme smetanu, dosolíme a opepříme. Zjemníme žloutkem rozšlehaným v mléce.

Dobrou chuť!

Mňam!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.