Tipy & praktické informace,  Vaření

Jak správně sušit houby

[dropcap]S[/dropcap]ušení je nejčastější způsob, jakým se houby uchovávají pro pozdější použití. Sušené houby se hodí do polévek nebo pod maso a správně usušené a uschované s vámi vydrží přes celou zimu, a pokud je nestihnete použít, vydrží vám až několik let.

shutterstock_143067430

Co nesušit?

Houby před sušením neoplachujte vodou, pouze je očistěte nožíkem. Plesnivé nebo červivé houby vyhoďte. Ani odkrojení špatné části nezaručí, že zbytek  houby je v pořádku, a zkazili byste si celou dávku. Pro sušení také nejsou vhodné babky, ve kterých se při sušení množí paraziti, ani příliš mokré houby, které během sušení spíš zplesniví. Nesušte ani ryzce, václavky či podzimní čirůvky.

[box type=“info“ ]Houby také nikdy nesbírejte do igelitových tašek, rychle se v nich zapařují. Pro sušení hub nejsou ale vhodné ani tašky látkové. V nich se mokřejší houby snáze rozmačkají a lepí se na suché zdravé houby.[/box]

Příprava

Houby nakrájíme na tenké plátky. Můžete krájet celé houby, oddělit hlavy od noh a krájet je zvlášť, záleží na vás. Houby potom skládáme podle zvoleného způsobu sušení na pečicí papír, plata nebo síťku vedle sebe tak, aby se nepřekrývaly.

[box type=“success“ ]Že jsou houby usušené, vždy poznáte podle toho, že jsou křehké, šustí, neohýbají se, ale spíš se zlomí.[/box]

Sušičky ovoce

Houby se dají sušit v sušičkách ovoce na střední teplotu. Vždy po třech hodinách je vhodné pořadí plat přeházet. Výhoda tohoto způsobu je v rychlosti sušení a malé náročnosti, co se prostoru týče. Uplatní se proto zejména v bytě, kde obvykle není tolik možností, jak ovoce nebo houby sušit venku.

Trouba

Obdobným způsobem je sušení v troubě. V troubě by se houby měly sušit na 50 °C na horkovzduch s puštěným větrákem. Pokud má vaše trouba pouze vyšší teplotu nebo nemá větrák, nechte pootevřená dvířka (zajistit je můžete např. vařečkou, aby se nezavírala). Houby vždy pokládejte na pečicí papír, nikoliv přímo na plech.

Pěkně postaru

Dřív se plátky hub navlékaly na niť a věšely do oken do průvanu. Tyto korálky nejenže hezky vypadají, ale místnost také provoní.

V současné době se houby suší spíše na ploše. Můžete je rozložit na tác, na plech s pečicím papírem nebo na nepotřebnou záclonu (nebo síťku do oken) napnutou na rám. Takto můžete houby sušit u topení nebo venku, vyvarujte se ale přímému slunečnímu světlu, aby se houby nezapařily. Sušení tímto způsobem obvykle trvá několik dní, a pokud máte houby venku, nezapomeňte je na noc uklidit, aby nenavlhly.

[box type=“info“ ]Před použitím se doporučuje houby namočit do vody, aby se nasákly a změkly tak. Pokud ale hodíte do polévky houby bez namočení, krásně polévku ovoní a obarví.

Pokud sušené houby namelete, získáte houbové koření a po smíchání s nadrcenými sušenými bylinkami i výbornou směs do polévek a gulášů.[/box]

Uskladnění

Na sušené houby jsou nejlepší sklenice, které lze hermeticky uzavřít, a skrze které nepronikne vzdušná vlhkost ani případní paraziti.

Jak uchováváte houby přes zimu? Máte svoje triky? Podělte se o ně v komentářích pod článkem.

Jeden komentář

  • Jana

    Houby ze sušičky ještě hodím na půl hoďky do trouby na 50 st. Když je dávám do sklínky, ještě prosypávám pepřem, aby nevznikly pavučinky.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.