zazvorovy caj
Vaření

Jak správně uvařit zázvorový čaj

[dropcap]Z[/dropcap]ázvor je svými léčivými účinky znám už od pradávna. A nejvíce se hodí právě, v době nejrůznějších chřipkových a jiných onemocnění. Zázvorový čaj dokáže potlačit nemoc  už v jejím zárodku, ale můžete si ho uvařit i jen tak.

zazvorovy caj

Postup

Asi dva centimetry zázvorového kořene oloupejte škrabkou na brambory. Mezitím si dejte do hrnce vařit 1 litr vody. Do vody můžete přidat pro lepší chuť kousek skořice nebo hřebíček.

Zázvor nastrouhejte na hrubším struhadle. Pokud je kořen už starší, půjde to těžko, ale na vyluhování to nemá vliv. Jakmile začne voda v hrnci vařit, vhoďte do ní nastrouhaný zázvor. Stačí vařit asi tak 1 minutu a hned potom vodu vypněte. Delší var by zničil hodnotné esenciální oleje. Nechte deset minut odstát.

Zázvorový čaj přeceďte do konvice (nikdy ho nepijte s kousky zázvoru, mohli byste se zevnitř pěkně popálit), dochuťte medem a můžete podávat. Za den můžete vypít dvě až tři tyto konvice, po dobu maximálně dvou týdnů. Pak je nutné, udělat alespoň třítýdenní pauzu.

Zázvorový čaj – recept, rychlá varianta

Zalijte poloviční množství nastrouhaného zázvoru v půllitrovém hrnku horkou vodou a dejte na minutu do mikrovlnky na střední výkon. Nechte 5 minut odstát a podávejte.

Pokud necháte zázvorový čaj vychladit, dostanete báječnou zázvorovou limonádu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.