Interiér,  Kuchyně,  Tipy & praktické informace

Jaké jsou základy stolování?

Když má však na večeři nebo oběd přijít někdo z rodiny, nový přítel, kamarádi nebo kdokoliv jiný, dáváte si na všem mnohem víc záležet. Vaříte oblíbené jídlo, snažíte se o krásné servírování. A k tomu patří také stolování.

Ať vše hezky vypadá

Když má přijít na oběd nebo večeři někdo z rodiny nebo přátelé, pak se opravdu snažíte. Myslíte na základy stolování a také se snažíte, aby vše vypadalo hezky. To bývá samozřejmě také stůl. Určitě to bude chtít pevný stůl, ubrus, ubrousky, čisté příbory, talíře, sklenice na nealkoholické nápoje, sklenice na víno nebo jiné aperitivy.

Důležité je myslet také na to, jaký stůl ke stolování budete využívat. Je-li kruhový, pak vypadá velmi dobře, ale často je nepraktický. Pozor na prostírání, které „plandá“ podél stolu. Ubrus volte na kruhový stůl, hodí se půlkruhové nebo jednoduché kruhové prostírání. Obdélníkové stoly můžete prostřít podle vlastní fantazie, jakýkoliv tvar prostírání vypadá velmi efektivně a moderně.

Pozor na uskupení příborů

Jestliže chystáte slavnostní oběd a budete podávat několik chodů, dejte pozor na to, jak uspořádáte talíře a příbory. Většinou se slavnostní obědy a večeře sestavují z polévky, hlavního chodu a dezertu. Začínat je dobré mělkým talířem, na něj položte talíř polévkový. Lžíce by měla být po hostově pravici a pozor, dál od talíře, než je nůž. Vidličku umístěte na levou stranu a nad talíř lžičku na dezert. S touto základní sadou příborů si obvykle vystačíte. Jestliže budou u vašeho stolu leváci, pak je fajn jim nachystat příbor tak, aby jej během večeře nemusel přerovnávat.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.