lilek pestovani
Pěstování rostlin

Lilek – pěstování

[dropcap]L[/dropcap]ilek neboli baklažán je oblíbený snad ve všech světových kuchyních a zdomácněl už i v kuchyni české. Vytvoříte z něj bezpočet lákavých jídel, je plný vitamínů a minerálů, je dietní a chutný. Vypěstovat jej však není úplně jednoduché.

Plody lilku jsou podlouhlé lesklé bobule různých barev od bílé, přes žlutou, oranžovou, purpurovou až po nejčastější temně fialovou. Pokud baklažán roste v příznivých podmínkách, může plod dorůst hmotnosti až 1 kg a délky kolem 30 cm. Abychom však takové plody vypěstovali, je nutné, aby přišlo skutečně horké léto. Proto se v našich podmínkách dobré venkovní úrody dočkají spíše pěstitelé na jižní Moravě než v severních Čechách. Ani ti to však nemusejí vzdát, pokud ovšem pěstují lilky ve skleníku, podobně jako papriky, a zvolí vhodné odrůdy.

lilek pestovani

Pěstování

Po celou dobu pěstování vyžaduje lilek teplotu alespoň 18 °C a pokud možno bezvětří. Stejně jako u paprik je nutné i semínka lilku vysít brzy, už v únoru, protože keřík roste velmi pomalu. Jakmile rostlinky vytvoří první pravé listy, přesadíme je do květináčů s lehkou, humózní, písčitohlinitou půdou. Na venkovní záhon je vysazujeme nejdříve po 15. květnu. Musíme průběžně zaštipovat postranní výhony (podobně jako u rajčat), ponecháme jen hlavní čtyři. Když rostlina nasadí plody, necháme jich na rostlině nejvýše sedm, zbytek odstraníme, protože jen tak se dočkáme pěkných lilků. Nesmíme zapomenout také na opylování, takže pokud pěstujeme lilky ve skleníku, nezbude nám, než použít štěteček. Jakmile začne lilek tvořit plody, začnou se zvyšovat i jeho nároky na vláhu a výživu. Zaléváme jej dostatečně odstátou, nejlépe dešťovou vodou a přihnojujeme plným hnojivem.   A ještě jedna zajímavost: lilek, podobně jako jemu příbuzná rajčata, roste v noci! Proto jsou nezbytným předpokladem dobrého růstu i vyšší noční teploty.

Otužilé odrůdy lilku

Například lilek Český raný, která má plody sice menší, ale zachovávají si klasický vejčitý tvar, mají tmavofialovou lesklou slupku a pevnou, smetanově bílou dužninu.

Pokud máme na záhonech i v kuchyni rádi barevnost, přivítáme další české odrůdy, třeba Beatrici (bílá), Kláru (fialová) a Serenu (růžová), které se dokonce prodávají v jednom balení jako směs.

[box type=“info“ ]

Plody sklízíme i se stopkou před plnou zralostí, měly by mít vysoký lesk a intenzivní vybarvení. Přezrálost poznáme podle vadnutí slupky a ztráty lesku, měknutí plodů a hnědnutí semen.

[/box]

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.