Vaření

Pikantní indická omáčka se sójovými kostkami

Výborná omáčka inspirovaná indickou kuchyní je rychlá a snadná na přípravu.

Pro indickou kuchyni je typické používání výrazného koření a také převaha vegetariánských pokrmů. Často používané ingredience jsou rýže, obiloviny, luštěniny a zelenina. Indie je velká země a tak není divu, že jsou v různých regionech typická jiná jídla. Ve střední a západní Indii se jí hodně placky a luštěniny, v horských oblastech zase sýry a na východě ryby a mořské plody. Pro jižní Indii jsou typické sladkosti a časté používání kokosu. V Indii se upravuje jídlo často pomalým vařením nebo dušením, smažením, nebo pečením v hliněné peci tandúr. Místo talířů se často používají banánové listy, na stole nesmí chybět omáčky, čatní či koření. Chody se servírují zároveň a lidé si naberou od každého něco.

Vrhneme se na přípravu. Nejprve si připravíme sójové kostky. Vaříme dle návodu v osolené vodě, většinou asi 30 minut. Když do vody přidáte trochu mléka, budou mít kostky lepší chuť. Po uvaření scedíme, několikrát propláchneme studenou vodou a z kostek vymačkáme co nejvíce vody. Kostky necháme v cedníku v klidu odkapat.

Dále si připravíme základ na omáčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, rajčata nakrájíme na malé kousky. Na pánvi s trochou oleje osmahneme cibuli i rajčata, dokud nebude cibule dozlatova a rajčata změklá. Do mixéru si dáme kokos, pepř a fenykl, přidáme osmaženou cibuli s rajčaty a mixujeme do vzniku husté omáčky. Nyní si připravíme zázvorovo-česnekovou pastu.

Česnek oloupeme a očistíme, ze zázvoru si ukrojíme kousek stejně velký jako množství česneku a okrájíme. Obě suroviny dáme do mixéru, přidáme trochu oleje a vody a mixujeme do vzniku pasty, tu dáme stranou a přejdeme k dokončení omáčky. Polovinu cibule si nakrájíme najemno a zprudka osmahneme s trochou oleje a polévkovou lžící zázvorovo-česnekové pasty.

Přidáme kmín, kurkumu, chilli, koriandr a indické koření Garam masala. Nakonec přidáme rajčatový základ a sójové kostky. Vše pořádně promícháme a zalijeme hrnkem vody. Znovu promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme podusit asi 10 minut. Odstavíme z plotýnky a můžeme podávat. Jako přílohu lze použít klasickou rýži nebo indické chlebové placky naan.

x_MG_6347

Čas: 40 minut        Množství: 4 porce   Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • 100g sójových kostek
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce mléka
  • špetka soli

Základ na omáčku

  • 1 cibule
  • 2 velká rajčata
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička mletého fenyklu

Zázvorovo-česneková pasta

  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší kus zázvoru
  • 1 čajová lžička oleje
  • 1 čajová lžička vody

Omáčka

  • ½ větší cibule
  • ½ čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého chilli
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička mletého koření Garam masala
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody

Postup:

  1. Vodu přivedeme k varu, osolíme, přidáme lžíci mléka a sójové kostky, vaříme dle návodu.
  2. Po uvaření scedíme, kostky schladíme pod proudem studené vody, vymačkáme z nich co nejvíce vody a necháme okapat.
  3. Cibuli a rajčata nakrájíme najemno a zprudka osmahneme.
  4. Cibuli a rajčata smícháme s kokosem, pepřem a fenyklem a rozmixujeme.
  5. Zázvor, česnek, olej a vodu rozmixujeme do podoby pasty.
  6. Polovinu cibule nakrájíme najemno a zprudka osmahneme spolu s jednou polévkovou lžící zázvorové pasty ve větší pánvi nebo hrnci.
  7. Přidáme koření, rajčatový základ a sójové kostky.
  8. Promícháme, přidáme vodu, přikryjeme a necháme dusit 10 minut.

Omáčku podáváme ještě teplou například s rýží nebo s indickými plackami naan.

x_MG_6326 x_MG_6327 x_MG_6328 x_MG_6329 x_MG_6331 x_MG_6336

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.