Moučníky,  Vaření

Kyselé citrónové muffiny vykouzlí úsměv

Exotické ovoce si k nám našlo cestu již dávno a jeho chuti podlehla spousta lidí. Asi největší klasiku představují citróny. Tyto samostatně pro většinu z nás nepoživatelné plody se hodí spíše na různé pokrmy anebo jako přírodní ochucovadlo. Kyselost citrónů je jedinečná a také přírodní. Na rozdíl od octa nijak neškodí našim vnitřním orgánům. Jako vynikající dochucovací prostředek poslouží citróny i u přípravy muffinů. Citrónové muffiny patří k tomu nejlepšímu, co vlastně tyto malé dortíky mohou nabídnout. Pojďme tedy na jejich přípravu.

Potřebujeme: ( na 12 kusů)

[checklist]

  • 250g hladké mouky

  • 120g cukru (může být i třtinový cukr)

  • 1 vejce

  • 2 až 3 lžičky prášku do pečiva

  • tři čtvrtiny hrnku polotučného mléka

  • polovinu hrnku rostlinného oleje

  • trochu soli

  • kůru nastrouhanou z citrónu (pokud možno co nejméně chemicky ošetřenou)

  • šťávu z jednoho celého citrónu

  • trochu soli

[/checklist]

shutterstock_52811452

Postup:

Troubu si na počátku předehřejte na 190 stupňů Celsia. Připravte si formy určené pro výrobu muffinů a jdeme na těsto. To budete opět připravovat za pomocí dvou misek. V té první smícháme sůl, prášek do pečiva a mouku. Ve druhé bude tekutá podoba těsta s rozmíchaného oleje, vejce, cukru a mléka. Celou hmotu pak rozmícháte společně v jedné větší míse. Postupně přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a vymačkanou šťávu.

Když se podaří všechno maximálně rozmíchat, pak můžete nalít hmotu do muffinových forem. Ty by měly následně posečkat v troubě po dobu 25 minut. Odměnou za vaši snahu budou skvělé křehké muffiny s citrónovou chutí. Budete-li chtít, můžete je navíc ještě ozdobit oříšky anebo čokoládou a dodat jim další rozměr. 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.