Rozmarýn

Rozmarýnka je právem považována za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Lze ji snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásná i užitečná. Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese atmosféru slunného středomoří.

rozmarýn

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) pochází z jižní Evropy.  Rodové latinské jméno Rosmarinus má původ ve slovech rose a marina, tedy mořská rosa. Rozmarýnce se daří na středomořském pobřeží, prosyceném vlhkým vzduchem. U nás ji můžeme pěstovat nejlépe jako přenosnou rostlinu. Je voňavá, dekorativní, využijeme ji v kuchyni, jako léčivou bylinku, v přírodní kosmetice. V létě na zahradě či balkóně potěší i včely, čmeláky a motýly.

Rozmarýna je odedávna využívána jako koření i léčivá bylina.

V šálku čaje

dezinfekční a antiseptické účinky. Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění. Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také okamžitě upravuje trávení a pomáhá při nadýmání. Dále podporuje činnost jater a vylučování žluči – proto je kořenění tučných, masitých pokrmů rozmarýnkou nejen chutné, ale i velmi prospěšné. Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměla byse tudíž užívat v těhotenství, neboť její působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.

V koupelně i ložnici

V koupeli rozmarýna podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá i při revmatismu. Nálev poslouží i jako kondicionér protmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk. Nálev je i výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda. Odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla, podobně jako květy levandule.

V kuchyni jako koření

Jedinečné uplatnění má rozmarýna v kuchyni, a to čerstvá i sušená, neboť aroma si dobře zachovává. Nejlepší jsou křehké mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem, které je třeba najemno nasekat. Ovšem i květy jsou lahodné a hodí se jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, lze je kandovat, přidávat do džemů. Listy skvěle doplní tučná masa, jako vepřové, kachní, skopové. Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Voňavé odrhnuté větvičky lze použít jako grilovací jehly.

Vůně a chuť rozmarýny je velmi intenzivní, proto stačí přidávat do pokrmů menší množství. Kulinářským zážitkem je i rozmarýnový ocet a olej.

Rozmarýn
5 (100%) 1 vote[s]

O Stefan Tichy

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*