salát z červené řepy
Vaření

Salát z červené řepy

[dropcap]Č[/dropcap]ervená řepa je zelenina, která nám nejen obohatí náš jídelníček, ale hlavně je velice zdravá. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Podporuje krvetvorbu, zabraňuje kornatění tepen, blahodárně působí na pleť, vlasy, nehty a odvádí jedovaté látky z těla. Na přípravu salátů se používá syrová nebo vařená.

salát z červené řepy

Ze syrové červené řepy je výborný salát s mrkví a jablkem

Pro přípravu potřebujeme:

[starlist]

  • 400 g syrové červené řepy
  • 100 g mrkve
  • 1 jablko
  • křen
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

[/starlist]

Postup při přípravě salátu:

Červenou řepu oloupeme, opláchneme a nastrouháme na hrubším struhadle. Stejným způsobem si připravíme také mrkev a jablko zbavené jádřince. Křen můžeme použít čerství nebo sterilovaný. Čerství křen však nastrouháme na jemno. Na tyto ingredience nakapeme šťávu z citronu a trochu olivového oleje. Přidáme sůl, pepř a salát promícháme. Správně ochucený salát dáme zhruba na hodinu vychladit do ledničky. Pak je připravený k servírování. Podává se k různým hlavním jídlům nebo samotný například s pečivem jako lehká svačina nebo večeře.

Z vařené červené řepy je oblíbený salát s nivou

Pro přípravu potřebujeme:

[starlist]

  • 400 g červené řepy
  • 150 g Nivy
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml bílého jogurtu
  • ocet
  • pepř
  • sůl

[/starlist]

Postup:

Červenou řepu nejprve uvaříme do měkka. Vaří se celá ve slupce i s kořenem. Zchladlou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubo. Nivu buďto také nastrouháme nebo jen rozdrobíme. Přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku, bílý jogurt, sůl a pepř podle chuti. Všechny ingredience opatrně promícháme a vychlazený můžeme podávat.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.