meruňky
Tipy & praktické informace

Sušení meruněk

[dropcap]M[/dropcap]eruňky patří mezi jeden z nejsladších druhů ovoce, které roste na našich zahradách. Samozřejmě i to je jeden z důvodů, proč jsou natolik oblíbené. Pochutnat si však lze nejenom na těch čerstvých, ale i na těch sušených. A ty si můžeme připravit i doma, a to poměrně snadno. Oproti jablkům či hruškám se však meruňky nijak nekrájí. Ideálním postupem při jejich přípravě na sušení je to, že se vypeckují, a suší se na polovinu. A to samozřejmě různými způsoby, které existují.

meruňky

S přípravou souvisí i jejich naložení do citronové vody

Samozřejmě v souvislosti s tím, aby meruňky měli i po usušení svou barvu, je třeba říci to, že jakmile je máme připravené a vypeckované, vložíme je do vody, do které jsme vymačkali buď citron, nebo rozmíchali kyselinu citronovou. Právě tento postup je nezbytný pro to, aby nám žádná meruňka při sušení nezhnědla. Následně je po několika minutách stačí vyndat, a nechat okapat. Tím jsou stoprocentně připraveny k tomu, aby mohly být usušeny.

Ideální je sušit na sítech

Samozřejmě možným postupem je to, že meruňky poklademe na pečicí papír na plech, a dáme například ven, na přímé slunce. Díky tomu tak docílíme potřebného usušení velmi rychle. Mnohem lepší cestou je však pokladení na síta, díky kterému se i na spodní stranu meruněk lépe dostane vzduch. Stejným postupem docílíme perfektního usušení i v případě, kdy použijeme běžnou troubu. Ideální je horkovzdušná. Zde nastavíme teplotu nejprve na 50 stupňů Celsia, kterou později ještě o 10 – 15 stupňů zvýšíme. Více se nedoporučuje, jelikož by se meruňky mohly spálit.

[box type=“success“ ]

Nejlepší způsob? Vlastní sušička

Na všechny zmíněné možnosti ale můžeme zapomenout v případě, kdy máme sušičku na ovoce. Pokud sušíme často, je určitě dobrou investicí, díky které bude vše rychleji, a rozhodně i kvalitněji hotovo. Opět ale platí, že teploty by měly být stejné, jako v případě trouby.

[/box]

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.