Vaření

Švestková povidla

Nevíte, co se švestkami? Uvařte si povidla. Příprava je sice časově náročná, ale budete mít zásobu povidel na celý rok.

Máte doma nějaký ten strom plný švestek a nevíte, co s nimi? Ze švestek se dá připravit spousta zajímavých potravin. Nejznámější je asi slivovice, oblíbený nápoj dospělých, i když ne všichni jí přijdou na chuť a některým se zkřiví nos, už když k ní přivoní. Připravit slivovici je ale poměrně komplikovaná záležitost, která do kuchyně přímo nepatří. Švestky jsou oblíbené i jako ovoce do knedlíků, koláčů a různých buchet. Můžete je také usušit a pak je jen tak uzobávat jako zdravou svačinku. Pokud ale nemáte moc v oblibě kyselé švestky, ani slivovici, je tu i další oblíbená možnost – povidla.

Vždy jsem měla o povidlech jasnou představu – je to něco jako marmeláda, více tekuté, vyrábí se to ze švestek a při výrobě se přidává cukr. Pak jsem si vygooglila povidla a tetička wikipedie mi oznámila, že povidla jsou vyráběna ze sladkého ovoce, nejčastěji švestek, nebo hrušek a na rozdíl od marmelád a džemů se tradičně vyrábí bez přidání cukru. Tehdy jsem se zarazila. Bez cukru? Takže to, čemu doma celou dobu říkáme povidla, ve skutečnosti povidla nejsou? Nesmíme přeci ve všem věřit wikipedii, a tak jsem hledala dál a opravdu, ve většině receptur se do povidel přidával cukr. Takže bych z toho udělala závěr asi takový, že tradičně se můžou povidla vyrábět bez cukru, ale pro nás, milovníky cukru, určitě nebude na škodu tam nějaký ten cukr přidat. Pořád to bude přirozenější, než povidla koupená v supermarketu.

A jak se taková povidla vlastně vyrábějí? Není to nic složitého, bohužel je jejich příprava poměrně časově náročná – když nepočítám přípravu, musíme povidla vařit alespoň 3 hodiny. Ale nebojte, nemusíte stát nonstop u plotny, stačí povidla občas promíchat. Ještě než povidla uvaříme, musíme si je připravit do hrnce a přidat cukr s octem. Tuto směs je nutné alespoň na 12 hodin nechat odležet. Švestky pustí spoustu šťávy a usnadní nám tak práci při vaření. Díky dostatečné kyselosti a nízkému obsahu vody se v povidlech nerozvíjí kvasinky a plísně, proto se většinou nekazí a můžeme je tak skladovat i několik let, doporučuji však spotřebovat maximálně do roka. Pokud je ale máte rádi tak jako já, vydrží vám sotva pár měsíců.

x_MG_2799

Čas: 4 hod + 12 hod odležet    Množství: 4kg    Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • 3kg švestky
  • 1,2kg cukr krystal
  • 200ml octa

Postup:

  1. Švestky omyjeme a osušíme, nakrájíme je na malé kousky a odstraníme pecky.
  2. Nakrájené švestky dáme do velkého hrnce a zasypeme cukrem (pokud máte kyselejší švestky, přidejte 300g cukru), přidáme ocet a dobře promícháme. Hrnec zakryjeme alobalem, ale ne na těsno, aby mohl unikat vzduch. Hrnec se švestkami odložíme na 12-24 hodin na chladnější místo (alespoň přes noc). V půlce čekání můžeme švestky promíchat. Budete překvapeni, kolik švestky pustily šťávy.
  3. Hrnec přesuneme na plotnu, odkryjeme alobal a zprudka vaříme hodinu. Po hodině snížíme teplotu asi na polovinu a vaříme další dvě hodiny. Švestky se mohou připalovat, proto je nutné je občas promíchat, ale dejte pozor na prskající povidla. Tmavé měkké švestky se vaří rychleji.
  4. Až budou mít povidla tu správnou konzistenci (nepotečou, ani nebudou moc tuhá), vypneme plotnu. Ještě horká povidla přeléváme do sklenic až po okraj, sklenice zavřeme a otočíme víčkem dolů (tak se povidla sama zakonzervují).

x_MG_2784

x_MG_2794

x_MG_2807

x_MG_2808

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.