Domů / Vaření / Tip na chutnou večeři – slaný závin!

Tip na chutnou večeři – slaný závin!

Přemýšlíte, co udělat na večeři? Určitě by to chtělo něco rychlého a jednoduchého, ale zároveň nechcete rodinu odbýt „pouhým“ sendvičem se salámem. Zároveň nechcete připravovat něco, co je opravdu náročné, například jídlo, které se běžně podává k obědu. My doporučujeme slaný závin. Jde o skvělou alternativu, která vám poslouží nejen na večeři, ale také jako rychlý oběd, když potřebujete, svačinu nebo také ke snídani.

Různé náplně, které potěší

Slaný závin snese opravdu mnoho, můžete jej proto naplnit vším, co máte rádi. Během jedné přípravy večeře můžete připravit dvě i více náplní. Pochutnáte si například na sýru, masu, zelenině nebo takové té nesmrtelné variantě šunka, sýr. Zkombinovat můžete také koření či bylinky a vznikne vám jídlo, do kterého se zamilujete. Perfektní je také pro návštěvy, kterým chcete nabídnout něco jiného než klasické jednohubky či chlebíčky.

Můžete jej konzumovat vlažný nebo také studený. Základem je povětšinou listové těsto, ale máte-li vlastní recept na těsto, pak není důvod se držet toho listového. Přinášíme recept na slaný závin s balkánským sýrem a zeleninou.

Co budete potřebovat:

  • 1 balení chlazeného listového těsta
  • 1 malá cuketa
  • 1 menší červená paprika
  • ½ lilku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • 200g balkánského sýra
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • 1 vejce na potření
  • Sůl, pepř, olej

Jak postupovat?

Cuketu a lilek nakrájejte na kolečka, rozložte na talíř, posolte a nechejte půl hodinky vypotit. Cibuli nakrájejte nahrubo, papriku na širší proužky, česnek na kousky. Balkánský sýr můžete nadrobit nebo nakrájet na menší kousíčky. Z lilku a cukety otřete přebytečnou tekutinu a nakrájejte na polovinu.

Na oleji krátce orestujte cibuli, přidejte lilek, cuketu a papriku. Osolte, opepřete, přidejte bylinky, sýr, česnek a opékejte. Nechejte vychladnout a naplňte plát listového těsta. Okraje k sobě pěkně přimáčkněte a celý závin zatočte. Potřete rozšlehaným vejcem, na několika místech propíchněte vidličkou a pečte při teplotě 200 stupňů asi 20 minut.

Tip na chutnou večeři – slaný závin!

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*