Vaření

Tip na chuťovku – Květákové placičky

Hledáte nějakou rychlou a dobrou chuťovku, která by vás zasytila třeba odpoledne? Nebo nějakou dobrou přílohu? Či máte občas den bez masa a snažíte se najít nové a nové recepty, které si budete vařit? Přeci jen čočka na kyselo, špenát s vejcem, smažený sýr, smažená zelenina nebo variace zeleninových salátů už vám pomalu lezou krkem? Chtělo by to něco nového, dobrého, ale přitom bez masa. Co takhle květák? Ten můžete připravit obalovaný, který lidé dělají nejčastěji. Můžete připravit také mozeček. Co takhle květákové placičky? Ty jsou velmi dobré a rychle hotové. Vyzkoušejte tento recept!

Co budete potřebovat:

  • 1 ks většího květáku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička muškátového oříšku
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 až 4 vajec
  • Hrubá mouka podle potřeby
  • Slunečnicový olej na smažení

Jak postupovat:

Květákové placičky připravíte jednoduše a rychle. Můžete je využít jako přílohu nebo samostatné jídlo. Květák očistěte od listů a rozeberte na jednotlivé růžičky. Tvrdé konce košťálů odřízněte a dejte bokem. Růžičky dejte do vody, přidejte kmín, vodu a vařte asi deset minut. Následně sceďte a nechejte úplně vychladnout.

Poté dejte květák do velké mísy a vezměte šťouchadlo na brambory. Rozmačkejte květák, přidejte muškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte. Ve vedlejší misce oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte bokem a do směsi přidejte žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s květákem promíchejte a přidejte podle potřeby mouku.

Obvykle to je jedno vejce na dvě polévkové lžíce mouky. Promíchejte a nakonec přidejte bílky. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Ze směsi dělejte stejně velké placičky a smažte z obou stran. Přejeme dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.