Domů / Vaření / Tip na dezert: Vláčný čokoládový dort

Tip na dezert: Vláčný čokoládový dort

Nejlepší dezert? Pro mnoho lidí výborný čokoládový dort. Čokoládu miluje spousta lidí a čokoládové dorty jsou obecně ty nejoblíbenější. Existuje mnoho různých variant a každému chutná něco jiného. Někdo si neumí představit dort bez výborného krému, nejlépe čokoládového. Jiný zase zkouší různé možnosti – dorty s čokoládou, kakaem, s rumem. Chcete udělat radost sobě nebo svým blízkým? Případně chcete připravit dort na narozeniny nebo jen tak, k nedělní kávě? Jak vytvořit výborný čokoládový dort, který bude plný čokolády a uvnitř krásně vláčný? Je to jednoduché, vyzkoušejte tento recept! Je jednoduchý, rychle hotový a určitě bude chutnat všem milovníkům čokolády a čokoládových pochoutek!

Co budete potřebovat:

  • 250g másla
  • 300g tmavé čokolády, minimálně 70%
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • ½ hrnku mléka
  • 6 kusů vajec
  • 1 hrnek cukru krupice
  • ½ hrnku přírodního cukru krupice
  • 1 hrnek hladké mouky

Jak postupovat:

Vezměte máslo, nakrájejte na menší kousíčky do kastrůlku a přidejte čokoládu, která je nalámaná na kousky. Dejte na sporák na střední stupeň a pomaličku promíchávejte, dokud se směs nerozpustí a nevznikne hladká a tekutá směs. Do ní vmíchejte kakao a mléko. Dejte stranou a nechejte vychladnout.

Do mísy dejte oba cukry a vejce. Spolu s ručním mixérem vyšlehejte při vysoké rychlosti. Směs musí být hustá, světlá a krémovitá, potrvá to zhruba deset minut. Ke směsi z vajec přidejte čokoládovou směs a opět promíchejte, aby se všechno spojilo. Opět může pomoci mixér.

Snižte otáčky a zašlehejte mouku. Dejte do trouby, která bude předehřátá na 160 stupňů. Směs vlijte do formy o průměru dvaadvacet centimetrů (můžete péct také v remosce). Lehce vymažte a vyložte pečicím papírem. Vlijte těsto a pečte hodinu až hodinu patnáct minut. Dort vytáhněte a nechte ve formě vychladit. Upečený je, kdy je krustička suchá a popraskaná. Vnitřek musí být krásně vláčný. Ozdobit můžete čerstvými jahodami nebo malinami, zmrzlinou nebo šlehačkou.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*