Domů / Vaření / Tip na dobrou večeři: Zapečené lilkové závitky

Tip na dobrou večeři: Zapečené lilkové závitky

Přemýšlíte, co rychlého, dobrého a hlavně ne smaženého si uděláte k večeři? Nebo chcete rychlý a lehký oběd? Máte doma, ať už z vlastní zahrady nebo zásobu od souseda či si koupíte lilek v obchodě. Dá se s ním opravdu hodně dobře kouzlit, můžete jej péct, smažit nebo používat do různých salátů. Z lilku si také můžete připravit velmi dobrou a chutnou večeři.

Lilek neboli baklažán

Jde o rostlinu z rodu lilku. Má nachové až světle fialové květy, plody jsou poté rovněž zbarveny do červenofialové barvy. Vznikají bobule, které se následně používají jako plodová zelenina, která je označená slůvkem lilek. Jde o zeleninu, která pochází z balkánských zemí. Pěstuje se jako zelenina avšak podle botanického zařazení jde o ovoce. Jak si lilek chutně připravit? Můžete vyzkoušet výborné závitky!

Co budete potřebovat:

  • 1 větší lilek
  • Schwarzwaldská šunka
  • 1 Mozarella
  • Balkánský sýr, feta či cokoliv jiného
  • 3 menší rajčata
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 filetů ančoviček
  • 1 polévková lžíce kapari
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • Čerstvá bazalka či oregano
  • Olej
  • Sůl

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív nakrájejte lilek na cca centimetr široké plátky. Osolte, opepřete a nechejte bokem „potit“. Následně jej osušte papírovými utěrkami. Oba konce a případné odřezky, které vzniknout nakrájejte na malé kostičky, podobně jako rajčata a cibuli. Patky dejte do pekáčku, polijte olejem a nechejte lehce opéct.

Na oleji nechejte cibuli zesklovatět, přidejte nasekaný česnek, ančovičky a kapary. Přidejte lilek a celé orestujte. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a osolte. Chvíli nechte provařit, přidejte bazalku a odstavte bokem.

Plátky lilku položte, na něj dejte plátek šunky, potřete směsí a zamotejte v závitek. Ještě posypte kostičkami balkánského sýru, zamotejte a dejte do pekáčku. Zbytek směsi dejte okolo a podlijte trochou vody. Dejte do trouby a pečte na 200 stupňů. Před koncem poklaďte plátky mozarelly a znovu krátce zapečte.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*