Domů / Vaření / Tip na nedělní oběd: Bratislavská omáčka

Tip na nedělní oběd: Bratislavská omáčka

Na nedělní oběd se často servírují omáčky, guláše nebo vydatná jídla, která rodina miluje. Máte však pocit, že vaříte pořád jedno a to samé jídlo? Možná by to chtělo nějakou tu změnu, co myslíte? Nechcete však nic moc moderního, v neděli na oběd se u vás podává klasika v podobě masa, omáčky a nějaké přílohy?

Bratislavská omáčka

Jde o klasický a velmi chutný recept, který můžete podávat k obědu nebo večeři. Jako přílohu můžete zvolit houskový nebo kynutý knedlík, popřípadě těstoviny. Připravte si i vy tento jednoduchý nedělní oběd a překvapte tak svou rodinu. Recept je uzpůsoben šesti porcím.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 600 gramů vepřového masa
  • 500 mililitrů smetany
  • Hovězí bujón
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • Špetka pepře a soli
  • 140 gramů rajčatového protlaku
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 350 gramů francouzské zeleniny
  • 3 litry vody
  • 180 gramů hrášku zkonzervy

Na záklechtku:

  • 150 mililitrů mléka
  • 4 – 5 polévkových lžic hladké mouky

 

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje osmahněte a přidejte maso, které omyjete, osolíte a opepříte. Osmahněte z obou stran. Následně přidejte rozmraženou francouzskou zeleninu, přidejte drcený kmín, mletou sladkou papriku a orestujte.

Následně přidejte rajčatový protlak, promíchejte a podlijte vývarem (3 litry vody smíchejte s 3 kostkami bujónu a 1 zeleninovým) a dejte vařit. Nechejte vařit maso do té doby, než bude měkké. Vytáhněte maso a zhruba dvě naběračky zeleniny. Zbytek nechejte v hrnci a rozmixujte. Následně přidejte zeleninu spolu s masem zpátky.

Přidejte sterilovaný hrášek, dochuťte citronovou šťávou a provařte. Následně přidejte smetanu a provařte. Přidejte záklechtku, kterou vytvoříte z mléka a hladké mouky (pořádně rozmíchejte, aby nevznikly hrudky) a omáčku s ní zahustíte. Nechcete-li připravovat záklechtku, můžete využít hotovou jíšku.

Tip na nedělní oběd: Bratislavská omáčka

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*