Domů / Vaření / Tip na oběd: Domácí špecle s houbami

Tip na oběd: Domácí špecle s houbami

Máte rádi poctivou kuchyni, která je čas od času trochu těžší, ale přesto výborná? Nebudete jí jíst asi denně, ale zase občas neodoláte. Chcete vyzkoušet i vy domácí špecle, po kterých se bude oblizovat až za ušima. Pokud jste k tomu milovníci hub, pak vyzkoušejte tento recept na domácí špecle s houbami, které jsou výborné a chutné zároveň.

Co jsou to špecle?

Jde vlastně o vaječné nudle nebo také noky, které známe z jihorakouské, švýcarské, jihoněmecké, maďarské, alsaské nebo jihotyrolské kuchyni. Potřebujete k tomu jen mouku, vejce a poté máte hotovo. Jsou výbornou alternativou našich těstovin a dáte si tak zase něco jiného a nového, co jste možná ještě neměli nebo jste odzkoušeli v Německu či Rakousku a teď si chcete něco dobrého dát.

Co budete potřebovat:

Na špecle:

  • 250 g hladké mouky
  • 10 polévkových lžic mléka
  • 3 vejce
  • Sůl
  • Čerstvé houby
  • Slanina
  • Cibule
  • Petrželka nebo libeček
  • Tvrdý sýr (Chedar, Eidam, Niva…)
  • Sůl
  • Máslo

Jak postupovat:

Z mouky, mléka, vajec a soli vytvořte těsto na špecle. Míchejte do té doby, dokud se nebudou na těstě tvořit bublinky. Těsto by mělo být o něco tužší než těsto na lívance. Nechejte jej na patnáct minut odpočívat.

Mezitím na másle orestujte cibulku se slaninou, dejte bokem a na kousku másla duste houby. Nasekejte potřebné bylinky a přidejte. Nastrouhejte si sýr. Následně dejte vařit vodu, osolte a jděte tvořit špecle.

Obyčejně na to potřebujete pomocníka na špecle nebo na halušky. Postupně je „strouhejte“ do vody. Vaří se chviličku, jsou hotové, jakmile vyplavou. Poté je ihned chytejte do síta a dejte do zapékací mísy. Smíchejte s cibulí, slaninou, houbami, bylinkami a sýrem. Nahoru nasypte trošku sýru a poté dejte do trouby zapéct.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*