Domů / Vaření / Tip na oběd – výborný španělský ptáček

Tip na oběd – výborný španělský ptáček

Milujete klasickou kuchyni a neustále přemýšlíte nad tím, co udělat v sobotu nebo neděli na oběd? Chcete něco, co by bylo výborné, co znáte ze školních jídelen nebo restaurací, ale je s tím hodně práce? Takové španělské ptáčky milují snad všichni. Ovšem jejich příprava vyžaduje dostatek času. Znáte spoustu receptů, ale ten takzvaný hospodský, na ten recept nemáte? Vyzkoušejte náš recept, který vám i vaší rodině zachutná! Jak si jej připravit?

Co budete potřebovat:

  • 500g zadního hovězího masa
  • 4 kousky slaniny
  • 40g párkového nebo jiného salámu
  • 4 kyselé okurky
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1 cibule
  • 60g sádla
  • 50g hladké mouky
  • 500 ml vody nebo masového vývaru
  • Sůl, mletý pepř

Jak postupovat:

Maso nakrájejte přes vlákno na čtyři stejně velké plátky. Ty poté opatrně rozklepejte do šířky. Budou se vám poté lépe kousky masa balit. Osolte a opepřete o obou stran. Vrchní stranu potřete hořčicí a doprostřed dejte plátek slaniny, salám, okurku a čtvrt vařeného vejce. Maso opatrně zaviňte a zpevněte jehlou na špízy nebo nití.

Cibuli nakrájejte na drobné kousíčky, dejte na rozpálené sádlo a opékejte dozlatova. V průběhu smažení snižte teplotu, aby se kousky krásně propekly. Přidejte jednotlivé závitky, opečte pořádně ze všech stran a podlijte vývarem. Snižte teplotu na střední stupeň, přikryjte poklicí a duste doměkka. Průběžně maso kontrolujte a podlévejte vývarem či teplou vodou. Při každé kontrole maso otočte.

Jakmile je měkké, vytáhněte a zbavte špejle, jehly nebo nitě. Do šťávy přidejte hladkou mouku smíchanou s vodou a zahustěte. Za stálého míchání se vám omáčka lehce začne zahušťovat. Vraťte závitky, nechte ještě chvíli provařit a dochuťte solí nebo pepřem. Můžete přidat také vejce nebo párky, které nakrájíte nadrobno.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*