Vaření

Tip na omáčku – klasická koprovka, která chutná!

Česká kuchyně chutná široké populaci. I když není zrovna tou nejzdravější z nejzdravějších, plná omáček, knedlíků a podobně, čas od času neodolá asi nikdo. Také milujete výbornou chuť omáček, kterou nám závidí po celém světě? Taková svíčková nebo rajská, té se jen tak něco nevyrovná. Velmi oblíbená, pokud máte rádi kopr, je také koprová omáčka. Ta se však musí umět připravit, podobně jako ostatní.

Recepty babiček

Je až s podivem, jak takové recepty mohou být odlišené, záleží na rodinách. Například takový bramborový salát dělá mnoho domácností jinak, někdo do něj přidává salám, jiný feferonky a někdo třeba fazole. Podobně jsou na tom recepty na omáčky a možná, že i receptů na koprovou omáčku je hned několik. Takto vařila koprovou omáčku s knedlíkem moje babička.

Co budete potřebovat:

  • 1 – 2 svazky čerstvého kopru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 5 polévkových lžic hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 polévkové lžíce přepuštěného másla
  • Ocet
  • Třtinový cukr
  • Sůl
  • Mletý pepř

Jak postupovat:

Kopr pořádně opereme pod vodou a odstraníte hrubé stonky. Zůstanou nám koprové snítky, které opět opereme a pořádně osušíme. Ideální je v mixéru nasekat, ale jde nasekat i ručně, jak to dělávala babička. Mléko a smetanu vytáhneme z lednice a necháme chvíli stát, aby vše mělo pokojovou teplotu.

V kastrolu rozehřejeme přepuštěné máslo s troškou oleje, vmícháme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do jíšky přidáme část kopru a ztlumíme. Vývar zahřejeme, měl by být horký a přidáme do jíšky. Následně je nutno rychle a důkladně míchat, aby se všechno spojilo. Nesmí být ve směsi hrudky. Necháme lehce probublávat, sundáte z plotny a dáme bokem na pět minut. Poté pomaličku přidávejte mléko, smetanu a zbylý kopr. Vše přiveďte k varu a podle chuti dosolte, opepřete a přidejte ocet s cukrem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.