Domů / Vaření / Tip na polévku – Kulajda

Tip na polévku – Kulajda

Přemýšlíte nad tím, jakou polévku připravíte pro sebe nebo pro svou rodinu? Chcete nějakou takovou, která vás zasytí. Máte dost bramboraček, gulášovek nebo dršťkovek? Pamatujete si, jak vám babička připravovala výbornou kulajdu, která chutnala celé rodině? Můžete si jí připravit i vy doma. Přinášíme vám skvělý recept.

Typická bílá polévka

Jde o typicky bílou polévku, do které se dává smetana, kopr, brambory. Je velmi hustá, má charakteristickou chuť a ne každý jí má rád. Neexistuje jeden jediný recept, který by byl přímo pro kulajdu. Existuje několik variant a liší se například kořením, dalšími přísadami. Do takové jihočeské verze se například přidávají houby.

Jestliže jste milovníky polévek, mohla by vám tato výborná kulajda chutnat. Vyzkoušejte tento výborný recept a uvidíte, jak si jí zamilujete. Stane se vaším oblíbeným receptem, který budete pravidelně sobě a své rodině vařit. Vyzkoušejte tento výborný recept, který vám jistě zachutná!

Co budete potřebovat:

  • 600g brambor
  • Sůl
  • 1,5 litru vody
  • 300g čerstvých hub
  • Ocet
  • 4 kusy vajec
  • Polohrubá mouka
  • 200 ml smetany
  • Kopr
  • 0,5 čajové lžičky kmínu

Jak postupovat:

Houby nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Pokud jsou houby sušené, je dobré je předem povařit. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte k houbám. Přidejte kmín a nechejte vařit brambory, dokud nebudou měkké. Zalijte smetanou, kterou rozkvedláte s moukou. Celou směs pořádně povařte.

Polévku dochuťte koprem, který nasekejte nadrobno. Doplňte vejci a míchejte, dokud se v polévce právě vejce nesrazí. Dále můžete dochutit podle vlastní potřeby octem a můžete začít podávat. Někdo přidává také ještě natvrdo uvařené vejce.

Tip na polévku – Kulajda

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*