Vaření

Tip na polévku – výborná polévka ze sladkých brambor

Polévka bývá základ jídelníčku, mnoho lidí dokonce husté polévky berou jako hlavní jídlo nebo vydatnou večeři, která zahřeje a zasytí. Na podzim a v zimě jsou právě zeleninové polévky velmi dobré a hlavně hodně zdravé! Připravujete si lehčí oběd a chcete jej něčím doplnit? Nebo si jen na večeři chcete udělat teplou polévku, která vám pomůže zahřát se po celém dni, kdy je venku nepříjemná zima? Výbornou zeleninovou polévku si můžete připravit z mnoha nejrůznějších surovin, podle toho, co zrovna máte v obchodech nebo na co máte chuť. Znáte sladké brambory nebo batáty? Z nich můžete připravovat spoustu výborného jídla. Například je přidávat do zeleninové polévky. Zkuste výbornou polévku ze sladkých brambor!

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • Půlku pórku
  • 1 kus petržele
  • 1 kus mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g sladkých brambor – batátů
  • 2 litry vody (popřípadě vývaru)
  • 1 polévková lžíce sušené majoránky
  • 1 poléková lžíce sypkého zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany na vaření

Jak postupovat:

Všechnu výše zmíněnou zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba stejně velké kousky. Do hrnce dejte dvě lžíce másla a rozehřejte. Na něm pak všechnu zeleninu hezky orestujte. Jakmile máte hotovo, přidejte vodu nebo vývar. Přidáte-li vodu, pak přidejte ještě také sypký vývar. Pokud zeleninu zaléváte vývarem, sypký vývar nemusíte přidávat. Celou směs vařte, dokud nebude zelenina měkká.

Oddělte asi čtvrtinu polévky a tu pořádně rozmixujte. Zbytek nemixujte a společně smíchejte. Poměr rozmixované a nerozmixované zeleniny můžete měnit podle vaší chuti. Polévku následně zjemněte smetanou. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou, prohřejte a podávejte. Můžete přidat krutony, ale polévka je velmi vydatná a sytá.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.