Domů / Vaření / Tip na polévky: Vynikající a zdravá bramborová polévka

Tip na polévky: Vynikající a zdravá bramborová polévka

Také milujete poctivou bramborovou polévku, která se dělá na sádle a vždycky skvěle zasytila u babičky? Určitě máte doma schovaný recept. Ve chvíli, kdy se rozhodnete začít trochu zdravěji žít a především jíst, pak to nebude zrovna ta nejlepší polévka na redukci či jen na večer, jako lehká večeře. Jíška, sádlo a další věci, které obsahuje, nejsou zrovna dietními. Takovou jíšku můžete nahradit tím, že použijete rozmixované brambory. Přidat můžete zeleninu, sádlo vyměníte za zdravější olej a hned si bramborovou polévku můžete udělat na večeři a dát si ji bez větších výčitek svědomí.

Co budete potřebovat:

  • 4 kusy brambor
  • 2 hrsti hrášku
  • 1 větší mrkev
  • 2 hrsti hub
  • 1 kus cibule
  • Sůl, mletý pepř
  • Majoránka
  • Zeleninový vývar nebo bujón
  • Olej

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív si připravte vývar a brambory. Vývar přiveďte k varu či rozpusťte a přidejte brambory, které jsou nakrájené na menší kousky. Přidejte houby, osolte a přidejte majoránku. V této směsi vařte brambory asi dvacet minut, dokud nebudou brambory měkké. Část brambor vytáhněte, pokud nechcete bramborový krém se zeleninou. Zbytek nechejte v hrnci s vývarem. Vše rozmixujte do tekutiny, přidejte brambory zpět a základ na polévku je hotový. Nemusíte už používat jíšku a mouku.

Na pánev dejte trošku oleje a ze všeho nejdřív přidejte cibuli, kterou nakrájejte na drobné kousky. Osmahněte, jakmile zesklovatí, přidejte zbývající zeleninu. Mrkev nakrájejte na kolečka, můžete přidat také celer, petržel či jinou zeleninu, kterou máte rádi a chcete ji mít v polévce. Orestujte na pánvi a poté přidejte do hrnce k polévce. Promíchejte, už nevařte. Zelenina tak zůstává křupavá po celou dobu. Můžete doplnit o celozrnné pečivo a podávat k večeři či jako vydatné hlavní jídlo.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*