Domů / Vaření / Tip na přílohy – Zapečené brambory se třemi druhy sýru

Tip na přílohy – Zapečené brambory se třemi druhy sýru

Máte rádi brambory a objevují se v jídelníčku velmi často? Ať už si pravidelně připravujete bramborové placky, klasické brambory, šťouchané brambory, opečené brambory, hranolky, bramborovou kaší a podobně. Brambory lze připravit na tisíc způsobů, můžete je připravovat zapečené s masem nebo uzeným, jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu a podobně. Už vám pomalu dochází nápady a tipy co s bramborami? Můžete vyzkoušet spoustu nápadů. Například brambory zapéct a to se třemi druhy sýru. Nevšední a výborná chuť potěší všechny milovníky sýrů a brambor. A přidat je můžete jako přílohu nebo třeba si je dáte k rychlé večeři. Jak si tento výborný recept připravit?

Co budete potřebovat:

  • 4 středně velké brambory
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 25 g másla
  • 1 větší cibule
  • 6 plátků slaniny
  • 2 polévkové lžíce husté smetany
  • 200 g směsice sýrů (Hermelín, gruyère a chedar)
  • Petrželka nebo pažitka na ozdobu

Jak postupovat:

Dejte si předehřívat troubu na 200 stupňů a pusťte se do čištění brambor. Ty omyjte pod tekoucí vodou ze všech stran pečlivě. Propíchejte vidličkou, dejte na plech, kde bude pečicí papír. Potřete půlkou oleje, osolte, opepřete a dejte do trouby. Tam pečte přibližně 75 – 80 minut.

Slupka z brambor by měla být krásně křupavá a uvnitř musí být brambory měkké. V době pečení vezměte pánev, rozehřejte druhou polovinu oleje a půlku másla. Přidejte cibuli a pomaličku opékejte dozlatova. Poté vytáhněte z pánve a dejte slaninu, kterou nechejte vyškvařit. Vytáhněte z pánve a dejte bokem.

Upečené a teplé brambory nakrojte podélně, z každé půlky vydlabejte vnitřek a dejte je do mísy. Osolte, opepřete, přidejte druhou polovinu změklého másla a smetanu. Přidejte cibuli, slaninu, tři čtvrtiny směsice sýrů, které nastrouháte a půlku petrželky nebo pažitky. Promíchejte a naplňte vydlabané brambory. Posypte zbytkem sýru a dejte na patnáct minut zapéct.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*