Domů / Vaření / Tip na rychlý oběd – boloňská špageta

Tip na rychlý oběd – boloňská špageta

Hledáte neustále rychlé recepty, které můžete připravit během pár chvil a ještě si ke všemu dobře pochutnat? Milujete špagety a těstoviny obecně, ale pořád vaříte jednu maximálně dvě omáčky, které už se vám pomaličku zajídají? Chtělo by to nějakou změnu a najít nový recept. Vyzkoušejte výbornou a rychlou boloňskou omáčku na špagety. Stačí jen posypat sýrem a oběd je hotový za pár minut. Popřípadě můžete využít tuto omáčku na vrtulky a dát zapéct nebo smíchat se sýrem a dalšími těstovinami a připravit vynikající oběd. Jak si tento recept připravit?

Co budete potřebovat:

  • 360g mletého masa (hovězí nebo mix hovězího a vepřového)
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 400g tagliatellí, špaget či jiných těstovin
  • 50g parmazánu nebo jiného sýru
  • Sůl, mletý pepř podle potřeby
  • Čerstvá bazalka

Jak postupovat:

Mrkev a řapíkatý celer očistěte, omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej. Na něm nejdřív orestujte mrkev, poté přidejte celer. Restujte pár minut a poté přidejte cibuli. Vše společně pár minut opékejte, aby zelenina chytla správnou barvu.

Přidejte mleté maso a vařečkou opatrně rozmělňujte na menší kousky, aby maso nezůstávalo vcelku. Opékejte opatrně ze všech stran, a jakmile bude hotovo, přidejte sterilovaná rajčata, která předtím rozmixujte, případně kupte již rozmixovaná. Stáhněte plamen na minimum, promíchejte a nechte probublávat asi dvacet minut.

Tekutina v pánvi se zredukuje a omáčka zhoustne. Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle vaší vlastní chuti. Můžete přidat trochu chilli. Tagliatelle nebo špagety uvařte podle návodu, dejte na talíř a přelijte omáčkou. Posypte strouhaným parmazánem či jiným sýrem. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*