Vaření

Tip na rychlý oběd: Zapečené francouzské brambory

Milujete rychlé a zapečené obědy? Takové, které můžete udělat v době, kdy nestíháte, kdy máte spoustu věcí na programu, ale rodina prostě jíst musí. Určitě máte svých pár tipů, které rodině děláte pravidelně, ale už by to možná chtělo nějakou tu obměnu, něco nového, jiného, rychlého a přesto dobrého. Něco, co zachutná celé rodině a vy si tak budete moci zapsat recept do svého sešitku?

Milovníci brambor jásají

Francouzské brambory jsou velmi rozšířeným jídlem. Tradiční francouzské brambory se připravují bez masa a také z brambor, které jsou syrové. Jak už to však bývá, Češi si tento recept trošku poupravili. Nejčastěji do francouzských brambor přidávají salám, šunku či uzené maso. Jak na rychlé francouzské brambory?

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 střední cibule
  • 3 vejce (2 uvařené natvrdo)
  • 330 ml smetany
  • 150 g eidamu (nebo jiného sýra)
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 150 g salámu, šunky nebo uzeného masa
  • Sůl, mletý pepř
  • Nasekaná petrželka
  • Máslo na vymazání pekáčku

Jak postupovat:

Na zapečené francouzské brambory je potřeba si hlavní komponent uvařit. Brambory vařte ve slupce a to do měkka. Oloupejte je a nakrájejte na asi centimetr široké plátky. Dejte do pekáčku, který bude vymazán máslem. Můžete tento krok vynechat a brambory nakrájet syrové, pečou se poté o něco déle, záleží často podle času.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k bramborám. Mezitím jste uvařili dvě vejce natvrdo a nakrájejte na kostičky. Opět přidejte do pekáčku k bramborám. Promíchejte, aby všechno bylo rovnoměrně rozloženo. Následně nakrájejte šunku, uzené maso nebo salám a opět přidejte.

Vezměte misku, přidejte smetanu, zbylé jedno vejce, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, hořčici a rozšlehejte. Osolte, opepřete podle vlastní chuti a touto směsí zalijte celý pekáček s bramborami. Pečte dozlatova na 200 stupňů.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.