Vaření

Tip na zdravou svačinku: Ovesné bochánky

Rádi si dáte něco dobrého ke kávě nebo na svačinku? Nechcete však dorty a různé další sladkosti, protože ty obsahují spoustu cukrů. Vyzkoušet můžete tento recept na ovesné bochánky. Ano, obsahují cukr, čokoládu, ale jsou rozhodně o něco zdravější, než klasická čokoláda či dorty z cukrárny. Velmi dobře zasytí, přinesou tělu potřebnou vlákninu. Vyzkoušejte je i vy, zamilují si ji všichni členové vaší rodiny!

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku cukru moučka (můžete nahradit třtinovým, toho dejte méně)
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ½ hrnku slunečnicových semínek (nebo sezamové)
  • 150g másla nebo Hery (lepší je máslo)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 100g ořechů, brusinek, mandlí, rozinek, čokoládových kousků a podobně

Jak postupovat:

V hrnci rozpusťte máslo a med. V misce smíchejte vodu s jedlou sodou a přidejte do hrnce k rozpuštěnému máslu a medu. Následně přidejte všechny ingredience a vše pečlivě smíchejte.

Ze vzniklé hmoty lžičkou vykrajujte bochánky, které můžete dotvořit ještě rukama. Jednotlivé bochánky dávejte na plech, ideálně vyložený pečicím papírem. Můžete posypat sezamovými semínky či přidat ořechy, to je zcela na vás. Oříšky, sezam, brusinky nebo čokoládové kousky můžete také přidat přímo do těsta, záleží na vás a vaší kombinaci.

Troubu předehřejte na 150 stupňů a dejte bochánky péct. Ovesné bochánky jsou hotové, jakmile mají zlatavou barvu. Obvykle se pečou zhruba patnáct minut, záleží na tom, jak velké bochánky jsou a také, jakou máte troubu.

Bochánky nechejte vychladnout a můžete konzumovat. Vydrží několik dní, doporučujeme však skladovat v uzavřené míse či krabici, aby bochánky zůstaly krásně vláčné a měkoučké.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.