Vaření

Tipy na domácí zálivky a dresingy

Snažíte se během celého roku jíst zdravě a chutně? Pak patří do vašeho jídelníčku spousta zeleninových salátů. Samotná chuť zeleniny je určitě fajn, ale občas salát oživit nějakou zálivkou nebo dresingem není také od věci. Také však znáte ty dresingy, které nejsou úplně zdravé. Jsou plné majonézy, tatarské omáčky a podobně.

Kupované nebo domácí?

Snažíte si usnadnit vaření a tak v obchodech zabrousíte k dresingům kde si nějaký vyberete? Když se však podíváte na etiketu jakéhokoliv výrobku, najdete pravděpodobně vodu, olej, cukr, někdy možná jogurt, různá éčka, konzervanty, barviva nebo zahušťovadla. Není lepší si zálivky nebo dresingy vytvořit doma? Zabere vám to pár minut.

Zálivky na saláty

Octová zálivka – smíchejte vodu, vinný ocet, cukr, čerstvě mletý pepř a trochu olivového oleje. Tato zálivka se skvěle hodí například k salátové okurce.

Olejovo – citronová zálivka – smíchejte 5 lžic olivového oleje, šťávu z 1 citronu, cukr a sůl. To vše vymíchejte metličkou do krémové emulze. Jde o skvělou zálivku na hlávkový salát.

Medová zálivka – jde o zálivku, která je ideální na mnoho salátů, smíchejte lžíci citronové šťávy, lžíci olivového oleje, lžičku medu a sůl.

Dresingy na saláty

Jogurtový sladko kyselý dresing – smíchejte jogurt s majonézou (může být light nebo verze pro vegany). Dále přidejte lžičku kvalitního kečupu, lžičku kvalitní hořčice, pepř, trochu cukru, balsamikový ocet, kopr nebo sušené oregano.

Česnekový dresing se zakyskou – smíchejte kelímek zakysané smetany, trochu panenského olivového oleje, šťávu z půlky citronu, stroužek utřeného česneku, oregano, sůl a pepř.

Jogurtový dresing s parmezánem – smíchejte bílý jogurt s citronovou šťávou a na jemno nastrouhaným parmezánem. Pokud nemáte rádi parmezán, můžete jej vyměnit za modrý či jiný sýr.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.