grilovaná kukuřice
Vaření

Vařená a grilovaná kukuřice

[dropcap]Z[/dropcap]ralá  sladká kukuřice je výborná. U nás hojně pěstovaná a snadno dostupná. Její vařené klasy se běžně konzumují jako příloha k jídlu nebo samotné a  jejíž zrna používáme pro přípravu jídel. Kukuřici   je možné  upravovat  mnoha způsoby. Mladé šťavnaté klasy se dají jíst syrové, ale také výborná  je vařená  a nebo grilovaná.  Běžně je koupíme čerstvé i mražené, nebo sterilované, a hodí se do pokrmů z rýže a těstovin, do polévek, salátů, nebo opět jako příloha k masitým pokrmům.

Kukuřice je velmi oblíbená a lehce stravitelná zelenina. Obsahuje značné množství tuku aškrobu, takže je i energeticky vydatná. Nepatří mezi dietní jídla. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah vitamínu B1 – thiaminu,  který je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu. Kukuřice obsahuje i kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, selen, železo, zinek a hořčíkPodporuje krvetvorbu, zvyšuje dýchání buněk, posiluje imunitní systém, svaly a srdce. Je tedy nejen chutná, ale i velmi zdravá. Pro lepší manipulaci při jídle můžete kukuřičné klasy napíchnout na špejle.

grilovaná kukuřice

Kukuřice povařená ve vodě

Ingredience

[starlist]

  • 4 ks kukuřice
  • sůl
  • voda na vaření

[/starlist]

Návod

  1. Do  hrnce  dáme  kukuřici  a  zalijeme ji vodou tak, aby byla úplně potopená
  2. Vodu  nesolíme, aby kukuřice neztvrdla  a  dáme  vařit  nejlépe s přiklopenou pokličkou
  3. Po dobu vaření hlídáme, aby byla kukuřice stále potopená
  4. Kukuřice změkne a bude uvařená zhruba za 20 minut
  5. Kukuřici  opatrně  vyndáme  a jednotlivé  klasy ze všech stran mírně osolíme a servírujeme

Kukuřice grilovaná

Ingredience

[starlist]

  • grilovací koření
  • olej
  • voda
  • Sůl

[/starlist]

Návod

  1. Kukuřici  povaříme ve vroucí vodě doměkka  asi tak 20 minut.Vodu nesolíme, protože by kukuřice ztvrdla.
  2. Uvařenou  kukuřici  opatrně vytáhneme z vody a necháme okapat.
  3. Pak ji potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením
  4. Grilujeme na středně rozpáleném roštu zhruba 10 minut ze všech stran
  5. Klasy osolíme a ihned servírujeme.

Dobrou chuť.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.