Moučníky

  • Moučníky,  Vaření

    Švédský jablečný koláč

    Lahodný křehký koláč s jablky se zkrátka rozplývá na jazyku, taže si na něm zaručeně každý pochutná. Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou atd.). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění, nebo při významných událostech (např. svatba). Jsou většinou malé s průměrem nepřesahující 8 cm a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou, či cukrem. Pečou se…

  • Moučníky,  Vaření

    Domácí RAW čokoláda

    Skvělá domácí čokoláda je vyrobena pouze ze zdravých přírodních surovin, ale chutná skvěle, takže jí nikdo neodolá. Nevíte co je to RAW? Raw v angličtině znamená syrový a to je celá podstata této stravy. Raw food je strava tvořená pouze ze syrových rostlinných jídel, někdy se označuje taky jako vitariánství nebo živá strava. Tito lidé však nejí žádná živá zvířata, právě naopak, jí pouze rostlinou tepelně neupravenou stravu. Proč? Rostliny obsahují spoustu vitamínů a enzymů, které se však při teplotě nad 44°C ničí. Navíc takové průmyslově vyrobené jídlo jako je třeba čokoláda obsahuje spoustu konzervantů, stabilizátorů a dalších věcí, které našemu tělu příliš neprospívají. Přírodní suroviny naopak obsahují samé prospěšné látky.…

  • Moučníky,  Vaření

    Lahodný cheesecake s mascarpone

    Smetanový sýr mascarpone dodá dezertu cheesecake neodolatelnou chuť a cheesecake zmizí z vašeho talíře mrknutím oka. Cheesecake znamená v překladu sýrový dort, ale nenechte se zmást, není ze sýru typu eidam, který si dáte se šunkou, ale ze smetanových sýrů, které jsou podobné tvarohu, ale mají skvělou smetanovou chuť. Někdo dělá cheesecake z tvarohu, ale to podle mě není ono, chybí totiž ta smetanová chuť. Mezi nejznámější smetanové sýry patří žervé a mascarpone, dále také v Americe velmi oblíbený sýr Philadelphia, který je však u nás hůře k sehnání. Cheesecake může být pečený i nepečený, spodní část tvoří obvykle tenká vrstva rozdrobených sušenek, takže není třeba péct. To nejdůležitější je však sýrová vrstva, zde záleží…

  • Moučníky,  Vaření

    Pařížská roláda bez mouky

    Tato skvělá pařížská roláda s banány a čokoládou neobsahuje žádnou mouku a jen minimum rafinovaného cukru, přesto překvapí svou skvělou a lahodnou chutí. Název pařížská roláda je podle použité pařížské šlehačky, což je v podstatě kakaová šlehačka. Rozlišují se dva typy pařížské šlehačky, lehká a těžká. Nejedná se však o náročnost ale o složení, rozdíl je v tom, že do těžké pařížské šlehačky se přidává ztužený pokrmový tuk, což je vlastně máslo či margarín. Šlehačka se dá koupit buď již hotová, nebo si ji můžete připravit doma, k tomu se obvykle používá vysokotučná smetana, cukr a kakao, ale v některých receptech se používá pouze kombinace šlehačky s čokoládou, v jiných receptech se dokonce používají ledové kaštany. Pařížská…

  • Moučníky,  Vaření

    Rychlé a skvělé vafle

    Rychlý recept na vláčné a zároveň křehké vafle, které jsou ideální snídaní pro každé ráno. Vafle se obvykle pečou ve vaflovači, tedy mezi dvěma pláty s typickým čtvercovým vzorem, u nás jsou nejčastěji i samotné pláty ve čtvercovém plátu, kdežto v Americe jsou častější vaflovače ve tvaru kruhu, které vytvoří 4 vafle ve tvaru vějířků, také jsou oblíbené srdcové tvary. Vafle vznikly už v dávných dobách, někdy kolem 9. století v oblasti Belgie. První vaflovače na sobě měly vyryté různé biblické obrazce, byly to vlastně takové dva kruhové železné pláty, mezi které se dalo těsto. Samotné těsto se tehdy připravovalo pouze ze směsi mouky a vody. Někdy kolem 11. století se vafle dostaly do…

  • Moučníky,  Vaření

    Nutelové suflé

    Tento recept na rychlé nadýchané a zároveň uvnitř tekuté suflé ocení nejen milovníci nutelly a čokolády, ale zajisté i všichni ostatní. Suflé (soufflé) je dezert pocházející z Francie. První zmínka o suflé je z počátku 18. století, když ho připravil francouzský šéfkuchař Vincent de la Chapelle. Základ tohoto dezertu tvoří vejce, tedy zvlášť našlehané bílky a žloutky. Právě bílky způsobí, že se suflé krásně nafoukne a dostane pěnový vzhled. Co vás však čeká jako překvapení je to, že suflé zůstane uvnitř tekuté a po rozkrojení se roztéká. Pro dochucení se používají různé přísady, záleží, zda je suflé sladké či slané. Pro slané suflé se obvykle používá zelenina nebo různé druhy sýrů, jako…

  • Moučníky,  Vaření

    Linecké cukroví se „skleněným středem“

    Originální cukroví, které ohromí svým originálním vzhledem a záhy potěší neobvyklou kombinací výtečného lineckého těsta se sladkými bonbóny. Linecké cukroví je u nás velmi oblíbené. Odkud ale pochází? Řekli byste, že z rakouského města Linec, ale to není tak docela pravda. Pátrala jsem po původu tohoto cukroví a jediné, co jsem zjistila je, že z Lince nepochází a vlastně se ani neví, jak vznikl tento název. V Rakousku je známý linecký koláč, ten se ale nepřipravuje ze stejného lineckého těsta, jako známe u nás. Po lineckém cukroví byste se tam ale sháněli marně, to v Linci totiž vůbec neznají, mají tam ale Linecké oči, což jsou vlastně u nás známá linecká kolečka. Proč se…

  • Moučníky,  Vaření

    Jemný ovocný dezert

    Dostali jste chuť na vynikající dezert, ale došly vám nápady? Máme pro vás tip na pochoutku, která je na mlsání v průběhu letních měsíců jako stvořená. Co byste řekli na jemný dezert plný ovoce? Máte ho mít… Budete potřebovat následující ingredience moučkový cukr 100g hladká mouka 150 g vejce 3 ks tuk prášek do pečiva 1/4 lžičky Krém: mléko 2dl máslo 180g vanilkový pudink 4 lžíce moučkový cukr kakao 2 lžíce Náplň a ozdoba: kiwi 1 ks banány 5 ks smetana ke šlehání 1 balení čokoládová rýže 1 lžíce čokoládové hoblinky 1 lžíce Postup přípravy Připravte si dortovou formu – důkladně ji vymažte a vysypejte moukou. Další krok spočívá v…

  • Moučníky,  Vaření

    Ovocný koláč s tvarohem

    Není nad vynikající moučník, který si dáte společně se svou rodinou nebo jím pohostíte přátele. Ale co když nemáte moc času nazbyt, ale neradi byste pekli něco „obyčejného“? Pak vyzkoušejte rychlý koláč s tvarohem a ovocem, který zvládnete i navzdory tomu, že vaše pekařské umění není na nejvyšší úrovni. Připravili jsme pro vás podrobný postup! Budete potřebovat následující ingredience: Ingredience na těsto: zakysaná smetana 1 kelímek vejce 2 ks vanilkový cukr cukr krupice 1 kelímek prášek do pečiva 1 balíček mléko 1 dcl polohrubá mouka 1,5 kelímku Ingredience na náplň: tvaroh 2 ks žloutek 1 ks moučkový cukr 3 lžíce trochu mléka na případné zředění ovoce Postup přípravy je následující:…

  • Moučníky,  Vaření

    Recept na pohankovou kaši s ořechy (na sladko)

    Mlsat se dá i zdravě, což potvrzují populární pochoutky jako pohanková kaše. Mezi nejoblíbenější varianty bezesporu patří ta „na sladko“ s ořechy. Pohanku byste však měli zahrnout do svého jídelníčku nejen kvůli její chuti, ale především obsahu vyvážené skladby aminokyselin. Nachází se jich v ní celkem 18 a nechybí ani lysin – látka, která má preventivní účinky proti herpetickým virům. Na pohance si pochutnají i osoby alergické na lepek a navíc z ní získají spoustu bílkovin. A aby toho nebylo málo, nesmíme zapomenout na nenasycené mastné kyseliny a důležité prvky jako měď, zinek a selen. Přítomnost vitaminu B1, B2, E a C vás zřejmě nepřekvapí… Ale teď to hlavní –…