Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Moučníky,  Vaření

    Tip na dezert: Malinovo – čokoládový dezert

    Také občas přemýšlíte nad tím, co své návštěvě připravit jako sladký dezert? Máte však pocit, že neustále pečete ty samé dezerty? Chcete něco nového, neokoukaného a dobrého? Co takhle malinový dezert s čokoládou?  Je lehký, vynikající a návštěvě určitě zachutná. U nás doma se po něm vždycky zapráší. Tento dezert je ideální pro všechny, kteří přijdou na návštěvu nebo jako sladkou tečku při oslavách narozenin. Jde o těsto křehké, které je velmi oblíbené. Na své si přijdou milovníci ovoce nebo také čokolády. Vyzkoušejte i vy tento jednoduchý recept! Přinášíme křehké těsto v bezlepkové variantě. Suroviny: 125g másla 180g pohankové mouky 50g mandlové mouky 1 kus vejce 2 polévkové lžíce kokosového cukru Sůl…

  • Vaření

    Tip na nedělní oběd: Bratislavská omáčka

    Na nedělní oběd se často servírují omáčky, guláše nebo vydatná jídla, která rodina miluje. Máte však pocit, že vaříte pořád jedno a to samé jídlo? Možná by to chtělo nějakou tu změnu, co myslíte? Nechcete však nic moc moderního, v neděli na oběd se u vás podává klasika v podobě masa, omáčky a nějaké přílohy? Bratislavská omáčka Jde o klasický a velmi chutný recept, který můžete podávat k obědu nebo večeři. Jako přílohu můžete zvolit houskový nebo kynutý knedlík, popřípadě těstoviny. Připravte si i vy tento jednoduchý nedělní oběd a překvapte tak svou rodinu. Recept je uzpůsoben šesti porcím. Ingredience: 1 cibule 600 gramů vepřového masa 500 mililitrů smetany Hovězí bujón 1 čajová…

  • Moučníky,  Vaření

    Tip na moučník: Čokoládový dort bez mouky

    Také přemýšlíte, co své mlsné rodince upečete o víkendu za dezert? Neumíte si už představit sobotu a neděli bez kávy a kousku dobrého zákusku? Co však upéct? Jablečných závinů, bábovek a perníků má rodina už pomalu plné zuby. Pečete neustále to samé a chcete vyzkoušet něco nového a jednoduchého? Bez mouky Máte rádi dezerty a to čokoládové! Jenže všichni víme, že jsou sladké a zrovna mouka není pro postavu tím ideálním parťákem. Pečení si však bez mouky, podobně jako jakékoliv jídlo bez soli, neumíte moc představit. Nejde to! Moment….nebo ano? Jde to? My pro vás máme jednoduchý recept na čokoládový koláč, který se skládá ze tří ingrediencí. A ani jednou…

  • Vaření

    Zdravý zeleninový salát bez majonézy

    Zeleninové saláty jsou velmi chutnou a ideální večeři během týdne. V létě často sáhnete pro zeleninový salát i k obědu, jde o chutné jídlo, do kterého můžete dát prakticky vše, co chcete a máte rádi. Ony saláty jsou i lehké, takže je jasné, že během konzumace hubnete a děláte něco pro své tělo. Ne vždycky tomu tak je. Bez majonézy Máte rádi salát, který obsahuje těstoviny, slaninku, plísňový sýr a navrch s majonézovou zálivkou? Pak vůbec nejde o zdravou variantu salátu, naopak. Takováto varianta je velmi kalorická a vůbec ne dietní. My vám však přinášíme recept na chutný zeleninový salát, který je bez majonézy a dalších zálivek. Je tedy dietní a vhodný jako…

  • Vaření

    Zdravé cuketové fitness placičky

    Hledáte recept, který bude jednoduchý na přípravu a ve kterém budete moci upotřebit zeleninu, kterou si vypěstujete na své zahradě? Třeba takové cukety, ty se dají nejen smažit, ale můžete z nich udělat výborné placičky, které zachutnají opravdu všem. Navíc, jsou zdravé, můžete je péct v troubě a připravit se dají velmi jednoduše. Zdravý a lehký recept Snažíte se jíst zdravě, nesmažit, konzumovat jídla se sníženým obsahem tuku, maso jen kuřecí, žádné tučné, hranolky vyměníte za brambory. Hledáte-li stále nové a nové recepty, které budou nejen zdravé, ale i chutné, máme pro vás tip! Cuketové placičky jsou jednoduchý a velmi zdravý pokrm, který si zamilují všichni. Kombinace tvarohu a cukety je lehká…

  • Vaření

    Tip na nedělní oběd: Guláš z trouby

    Nedělní oběd je často ve znamení nějakého poctivého jídla, obědu u maminky nebo babičky. Svíčková, rajská, bramborový salát a řízek, poctivý a silný vývar. Ke kávičce pak dezert, no kdo by to neznal. Na nedělní oběd se také hodí guláš. S kynutým nebo houskovým knedlíkem a hojně posypaný cibulí. Umíte připravit guláš v troubě? Historie guláše Původem maďarský pojem, ve kterém nechybí maso, cibule a paprika jako koření. Toto slovo je odvozeno z maďarského gulya (stádo dobytka) z něhož se pochází maďarský název gulás. Častou přísadou bývá také mrkev a maďarská verze, na rozdíl od té naší se nezahušťuje moukou, možná i proto má blíž k polévce. V České republice se nejčastěji připravuje guláš z vepřového a…

  • Vaření

    Podzimní dýňová polévka

    Dýně je pro mnohé synonymem podzimu. Nemusíte jí jen vydlabávat a připravovat tak na halloween. Pokud ani vy nejste příznivci tohoto anglosaského lidového svátku, ale dýně se vám zalíbila, vyzkoušejte také její velmi dobrou chuť. Řadí se do rozsáhlé skupiny tykví, kam patří například také cuketa, rondini nebo patizon. Můžete z ní vykouzlit spoustu skvělých pokrmů, například dýňovou polévku! Historie dýně Již před více než deseti tisíci lety rostly v jižní a střední Americe dýně. Aktuálně známe několik set různých odrůd dýní. Ty se pěstují v tropických a subtropických i teplejších oblastech mírného pásma. Podle druhu a odrůdy obsahují dýně různé množství vitamínu A, vitamíny skupiny B a ve velkém množství vitamín C.…

  • Moučníky,  Vaření

    Malinové brownies

    Jemný a příjemně vláčný, takový je dezert s názvem brownies. Tenoučká křupavá vrstva a pod ní tuhé těsto je ideální pro všechny milovníky dezertů. Je možno jej upéct na několik způsobů, nejčastěji s čokoládou, která musí převažovat nad ostatními ingrediencemi. Můžete do něj přidávat oříšky, sušené ovoce, ale třeba i maliny. Jíst tento dezert je naprostá lahoda a skvělou zprávou je také to, že jej zvládne upéct úplně každý. Není to vůbec nic složitého, smícháte všechny ingredience a dáte péct! Na malinové brownies budeme potřebovat: 200g cukru 200g másla 200g tmavé čokolády 200g malin (pokud máte maliny rádi, můžete přidat klidně víc) 60g hladké mouky 80g kakaa 1 vanilkový lusk celý 1…

  • Vaření

    Zdravé rizoto, které zachutná každému

    Vařit chutně a zároveň zdravě není vůbec nic jednoduchého. Pro mnoho lidí, aby jídlo chutnalo, musí tam být například máslo, sádlo či jiný tuk. A taková slaninka, smažené jídlo, to přece chutná tak skvěle! Ovšem zdravé to není, to všichni víme. My přinášíme tři zdravé recepty na rizoto, které si zamilujete! Zeleninové rizoto 120g rýže Basmati 500ml vody Sůl, sušená bazalka 150g brokolice 120g mrkve 1 rovná lžička mletého kmínu ½ lžičky panenského olivového oleje 20g oloupaných mandlí ½ lžičky panenského lněného oleje Rýži promyjte ve studené vodě a sceďte. Dejte do hrnce a zalijte vodou. Mrkev nakrájejte na kousky, brokolici rozeberte na růžičky a odstraňte velké stonky. Mrkev spolu…

  • Vaření

    Tradiční bramborák trochu netradičně

    Bramborák je pokrm, který není třeba představovat. Připravuje se ve většině slovanských a germánských rodinách a nese celou řadu názvů. Za všechny jmenujme například cmunda, bába, stryk, trhanec nebo třeba vožďouch. Všechny tyto názvy vycházejí z tradice v různých oblastech.