Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Blogy,  Tipy & praktické informace,  Vaření

    Snídejte a budete plni energie!

    I na webu o bydlení se dá psát o čemkoli. Proto dnešní téma věnuji všem, kteří se chtějí něco více dozvědět o výhodách snídaně.   Jak jste na tom s jídlem po ránu? Snídáte? Podle průzkumu se ukázalo, že hodně Čechů ráno nesnídá a nevede k tomu ani svoje děti. Většina lidí totiž jíst ráno nestíhá nebo mají sevřený žaludek stresem z práce a školy. Někteří tvrdí, že stačí vypít kávu místo jídla. Ale není tomu tak.   Fakta jsou jasná, snídani potřebujeme! Z jakého důvodu? Tak především, doplňuje potřebnou energii a je tím správným startem pro nový den. Se snídaní nebudete mít tak velký hlad a také se budete…

  • Moučníky,  Vaření

    Jablečný dezert pod kokosovou peřinkou

    Jemný vláčný dezert s jablky a kokosem zachutná zaručeně malým i velkým. Je výborným dezertem ke kávě. Co je to vlastně dezert? Slovo dezert pochází z francouzského desservir, což znamená uklidit ze stolu. Dezert je jídlo podávané obvykle na zakončení menu. Nejčastěji ho představuje malá porce sladkého jídla, jeho charakter je však silně podmíněn krajovými zvyklostmi – např. ve Francii je zvykem servírovat jako dezert sýr (pokud možno několik druhů), v Itálii kromě sladkostí rovněž sýr i ovoce, ve Španělsku se dezertem rozumí sladkosti, ale v závislosti na ročním období se servíruje i ovoce. Je mnoho druhů dezertů, ale vždy by měly chuťově harmonizovat s ostatními chody. Příprava se zdá složitá, ale…

  • Moučníky,  Nezařazené,  Vaření

    Pistáciové řezy

    Tyto řezy jsou sladké, svěží a rozplynou se na jazyku. Můžete si jeden dát jako dezert po obědě, nebo jen tak při posezení s přáteli. Řezy se skládají ze tří vrstev – korpus, vanilkový krém a pistáciový krém. Celé je to pak zalité v čokoládě, aby držely pohromadě. Nejprve si připravíme korpus, ten je jednoduchý, je také odlehčený ovesnými vločkami, které jsou rozmixované na mouku. Tekuté těsto rozetřeme na plech a dáme péct. Po upečení zarovnáme kraje a korpus rozdělíme na tři stejné pruhy. Dále si připravíme vanilkový krém, jeho základ tvoří pudink, ten připravíme klasicky uvařením, po vychladnutí ho vyšleháme, zvlášť si vyšleháme smetanu a do ní si poté postupně zašleháváme…

  • Moučníky,  Vaření

    Banánovo-mangová zmrzlina

    Snadná a rychlá zmrzlina, kterou si můžete jednoduše připravit doma, vás potěší svou svěží chutí hlavně v letních dnech. Jak vůbec vznikla zmrzlina? Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka, tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo. Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu…

  • Vaření

    Bezinkový sirup

    Bezinkový sirup je skvělý při nachlazení, ale můžete ho pít i jen tak, protože je zkrátka výborný. Bez černý (Sambucus nigra) je keř, který u nás běžně roste na okrajích cest či luk. V období kvetení se kolem něj line typické výrazné aroma. Plody jsou, jak už název napovídá, černé bobule. Čerstvé plody mají projímavé účinky, ale po usušení, či tepelném zpracování tyto účinky mizí. Plody jsou také oblíbenou potravou různých volně žijících ptáků. Listy a další části rostliny však již nejsou vhodné ke konzumaci, způsobují zažívací potíže. Květy jsou však výborné, obsahují spoustu prospěšných látek, hlavně silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin…

  • Vaření

    Domácí arašídové máslo

    Domácí arašídové máslo je rychlé, snadné a stačí vám na něj jen jedna surovina – arašídy. Arašídové máslo jsem si zamilovala hned napoprvé. Má skvělou sladko-slanou chuť a je to zdravá alternativa lískooříškových krémů. Pokud se aspoň trochu zajímáte o to, co jíte a díváte se na etikety, můžete si všimnout, že běžná arašídová másla ze supermarketů často neobsahují ani polovinu arašídů. Občas tam můžete objevit i nějaká BIO arašídová másla, která jsou minimálně dvakrát tak dražší než ta obyčejná, arašídů obsahují sice více, ale i tak v nich najdete nějaké ty konzervanty a stabilizátory. Pokud pak vyrazíte do nějaké prodejny zdravé výživy, můžete vybírat z dalších BIO, EKO a RAW másel,…

  • Moučníky,  Vaření

    Zdravý nepečený cheesecake

    Tento cheesecake budete mít připravený za chvíli. A stejně rychle se taky sní. Toto není klasický cheesecake, jak možná znáte. Část krému je totiž nahrazena kokosovým mlékem neboli kokosovou smetanou, získává se vymačkáním kokosové dužiny v horké vodě. Kokos obsahuje velké množství tuků, obzvlášť těch nasycených, podobně jako živočišné tuky. Z nasycených tuků v kokosu však nemusíte mít strach, obsahuje totiž ty „zdravé“, které naše tělo potřebuje. Kokos navíc obsahuje všechny vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), ale i další tělu prospěšné látky. Kokosová smetana je tak výbornou náhražkou klasické smetany, má krásnou hustou konzistenci a smetanovou chuť. Korpus tvoří směs ořechů a semínek, které si rozmixujeme na prášek. Můžete použít i…

  • Moučníky,  Vaření

    Kakaový dort s pařížským krémem

    Delikátní dort s pařížským krémem zalitý čokoládou můžete připravit i sami doma a obdarovat své nejbližší. Dort se skládá z kakaového korpusu, pařížského krému a čokoládové ozdoby. Dort se pekl na téma Valentýn, proto je ve tvaru srdce, můžete však použít jakoukoliv jinou formu i ozdoby. Korpus je klasicky tvořen ze tří skupin – bílkový sníh, žloutková pěna a suchá směs, každá skupina se nejdřív připraví zvlášť, poté se smíchávají dohromady. Suché suroviny se připraví jednoduše, pouze se smíchají. Dort je odlehčen pohankovou moukou, můžete však místo ní použít i jinou mouku. Žloutkovou pěnu připravíme vyšleháním žloutků s cukrem, vodou a olejem. Bílkový sníh připravíme klasicky vyšleháním bílků s cukrem. Poté Střídavě pomalu zamícháváme…

  • Moučníky,  Vaření

    Dietní mléčné řezy

    Rychlé a snadné řezy, které chutnají skoro jako ty kupované, ale na rozdíl od nich jsou dietní a zdravé. Lněné semínka se řadí mezi takzvané superpotraviny. Proč? Je prostě super. Lněné semínka, tak jako všechna jiná semínka jsou zdrojem živé svěží energie a spousty prospěšných živin. Jako většina semínek, obsahují hodně oleje a to s velkým obsahem polynenasycených mastných kyselin, hlavně ty nejdůležitější – kyselinu linolovou a linolenovou, které jsou pro člověka esenciální. Slupky lněných semínek jsou nejbohatším zdrojem lignanů, to jsou látky, které mají antioxidační vlastnosti a také tlumí účinky estrogenu, čímž podporují plodnost, upravují menstruační cyklus a také snižují riziko rakoviny prsu, pohlavních orgánů, ale také zažívacího traktu a…

  • Moučníky,  Vaření

    Halva ze sezamových semínek

    Slaďoučká halva je jen ze samých zdravých surovin, určitě ale hned každému zachutná. Halva, nebo také chalva, je cukrovinka světlé barvy ve tvaru kostky či obdélníku. Vyrábí se buď ze semolinového základu nebo z tahini. Je populární hlavně v Rusku, Indii, Pákistánu a okolních zemích. Semolinová halva je více želatinózní struktury, kdežto halva z tahini má spíše drobivou konzistenci. Semolinová halva se vyrábí ze semoliny, což je vlastně tvrdá pšenice, která se také používá pro přípravu těstovin. Tato halva se připravuje hlavně v oblasti Indie a Pákistánu. Dále se může připravovat z tahini, to je vlastně pasta ze sezamu, je známá především v oblasti středozemního moře. U nás je běžně k dostání ve zdravé výživě. Při výrobě…