Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Vaření

    Pikantní indická omáčka se sójovými kostkami

    Výborná omáčka inspirovaná indickou kuchyní je rychlá a snadná na přípravu. Pro indickou kuchyni je typické používání výrazného koření a také převaha vegetariánských pokrmů. Často používané ingredience jsou rýže, obiloviny, luštěniny a zelenina. Indie je velká země a tak není divu, že jsou v různých regionech typická jiná jídla. Ve střední a západní Indii se jí hodně placky a luštěniny, v horských oblastech zase sýry a na východě ryby a mořské plody. Pro jižní Indii jsou typické sladkosti a časté používání kokosu. V Indii se upravuje jídlo často pomalým vařením nebo dušením, smažením, nebo pečením v hliněné peci tandúr. Místo talířů se často používají banánové listy, na stole nesmí chybět omáčky, čatní či koření.…

  • Moučníky,  Vaření

    Tvarohové knedlíčky s malinovým přelivem

    Klasika, u které oceníte především snadnou přípravu a výbornou chuť. Ovocné knedlíky, to je rakouská, polská, ale hlavně česká klasika. Připravují se z kynutého, bramborového, nebo tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce, jako je broskev, borůvky, jahody či meruňky. Poté se upravují varem ve vroucí vodě. Podávají se teplé posypané nastrouhaným tvarohem, cukrem nebo osmaženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem. Další možnost je udělat malé knedlíčky, které pak zalijeme rozmixovaným ovocem. Existují také takzvané trhané knedlíky, ty se připravují tak, že knedlíčky těsta se natrhají na kousky a poté se vaří. Základ knedlíčků tvoří, jak název napovídá, tvaroh. Vhodný je tvaroh polotučný nebo plnotučný. Tvaroh si dáme do misky a…

  • Moučníky,  Vaření

    Jednoduchý domácí medovník

    Výborný domácí medovník je opravdu jednoduchý, takže ho zvládne zajisté každý. Medovník je druh dortu medově-karamelové chuti. Sestává z tenkých medovníkových plátů, které jsou spojené hustým krémem. Před konzumací se dort nechává nejméně jeden den odležet. Těsto se sladí medem. Tento druh medového pečiva má staletý slovanský původ. V České republice si pro název „Medovník“ nechala zaregistrovat ochrannou známku pražská firma, která tento výrobek dodává do kaváren, cukráren a restaurací. Firma drží svoji recepturu na dort v tajnosti, mezi lidmi však koluje značné množství různých receptů na medovník. Tento medovník se skládá z medového korpusu a krému ze salka. Den dopředu si uvaříme salko, tedy slazené kondenzované mléko, a to tak,…

  • Moučníky,  Vaření

    Krémové sušenky s čokoládou

    Jednoduché a přitom tak dobré. Tyto sušenky hned zmizí z talíře. Hledala jsem recept na zdravé, jednoduché a zároveň dobré sušenky. Několik receptů vypadalo opravdu dobře, ale když jsem je vyzkoušela já, už tak dobře nevypadaly. Pak jsem našla tento recept, stačí pouze pár surovin, je rychlý a jednoduchý, žádné vejce ani máslo, takže je vhodný i pro vegany. Žádná mouka a skoro ani cukr, takže je vhodný i při redukční dietě. Tak jsem ho vyzkoušela. Těsto se vytvořilo dobře, až jsem se divila, že už to jsou opravdu všechny suroviny. Ale to důležité – sušenky chutnaly skvěle a vypadaly dokonce lépe než v původním receptu, tam se jim totiž trochu roztekly…

  • Moučníky,  Vaření

    Dort Pavlova

    Lehký svěží dortík je ideálním dezertem za horkých letních dnů. Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové, která v roce 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. O původ tohoto dortu se oba státy přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Dort poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela. Šéfkuchař se inspiroval její baletní sukní. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako balerínina sukně, ozdobil kuchař dort kiwi. Dort se připravuje z ušlehaných bílků, ke kterým se přidá cukr, ocet, kukuřičný škrob a často i vanilková esence. Krém se peče pomalu, podobně jako…

  • Moučníky,  Vaření

    Svěží kardinálovy řezy

    Kardinálovy řezy jsou skvělou pochoutkou za teplého i chladného počasí, nejlepší jsou s čerstvým ovocem. S těmito výbornými řezy u nás přišla mamka vloni v létě. Řezy jsou sladké, svěží, lehké díky sněhovému těstu a zároveň vláčné díky piškotovému těstu, takže není divu, že jsme si je hned všichni zamilovali a už se u nás pečou pravidelně. Příprava není nikterak složitá a nezabere to ani moc času.  Řezy se dají péct celoročně, v zimě můžeme použít konzervované ovoce, například ananas, nebo i mražené, třeba borůvky. Nejlepší je samozřejmě použít čerstvé ovoce, ideální jsou jahody z vlastní zahrádky. 🙂 Řezy se skládají ze dvou základních těst – piškotového a sněhového, střed je vyplněn ovocem a šlehačkou.…

  • Vaření

    Dokonalý těstovinový salát

    Tento těstovinový salát je neuvěřitelně jednoduchý a zároveň neodolatelně lahodný. Proto si raději navařte spoustu těstovin, může se totiž stát, že sníte celou mísu na počkání. Každý už někdy jedl nějaký ten salát, jednoduše řečeno, je to jídlo, které vznikne smícháním různých surovin nakrájených na kousky, nejčastěji však ze zeleniny. Slovo salát vzniklo z latinského slova salata, což znamená slaný. Takže tento salát se vlastně nejmenuje podle salátu, tedy druhu zeleniny. V angličtině se salát řekne salad, kdežto salát – listová zelenina se řekne lettuce. Vraťme se však k salátu, tedy jídlu. Salát má dlouhou historii, není se čemu divit, koho by nenapadlo smíchat pár surovin dohromady. Salát jako takový, ochucený dresinkem, se…

  • Moučníky,  Vaření

    Jahodové makronky

    Tyto sladké jednohubky jsou ideálním dárečkem na valentýna, můžete jimi potěšit svého partnera, přátelé, ale i sebe. Makronky jsou malé sladké dezertíky původem z Francie. Jejich základ tvoří bílkový sníh, jsou to vlastně dva sněhové piškotky (často různě barevné) spojené různými typy krémů. Nejčastěji se spojují máslovým či čokoládovým krémem, nebo také marmeládou. Název vznikl z Francouzského maccherone, což znamená bílkový sníh. Makronky jsou charakteristické Křupavým povrchem a vláčným středem. Jsou podobné sněhovým pusinkám, ale na rozdíl od nich se při jejich výrobě používá i mouka, proto jsou více vláčně. Makronky se připravují v různých příchutích a barvách, obvykle tak, aby k sobě pasovaly. (Jahodové jsou červené, pistáciové zelené apod.) Příprava makronek není příliš…

  • Moučníky,  Vaření

    Švédský jablečný koláč

    Lahodný křehký koláč s jablky se zkrátka rozplývá na jazyku, taže si na něm zaručeně každý pochutná. Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou atd.). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění, nebo při významných událostech (např. svatba). Jsou většinou malé s průměrem nepřesahující 8 cm a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou, či cukrem. Pečou se…

  • Moučníky,  Vaření

    Domácí RAW čokoláda

    Skvělá domácí čokoláda je vyrobena pouze ze zdravých přírodních surovin, ale chutná skvěle, takže jí nikdo neodolá. Nevíte co je to RAW? Raw v angličtině znamená syrový a to je celá podstata této stravy. Raw food je strava tvořená pouze ze syrových rostlinných jídel, někdy se označuje taky jako vitariánství nebo živá strava. Tito lidé však nejí žádná živá zvířata, právě naopak, jí pouze rostlinou tepelně neupravenou stravu. Proč? Rostliny obsahují spoustu vitamínů a enzymů, které se však při teplotě nad 44°C ničí. Navíc takové průmyslově vyrobené jídlo jako je třeba čokoláda obsahuje spoustu konzervantů, stabilizátorů a dalších věcí, které našemu tělu příliš neprospívají. Přírodní suroviny naopak obsahují samé prospěšné látky.…