Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Moučníky,  Vaření

    Lahodný cheesecake s mascarpone

    Smetanový sýr mascarpone dodá dezertu cheesecake neodolatelnou chuť a cheesecake zmizí z vašeho talíře mrknutím oka. Cheesecake znamená v překladu sýrový dort, ale nenechte se zmást, není ze sýru typu eidam, který si dáte se šunkou, ale ze smetanových sýrů, které jsou podobné tvarohu, ale mají skvělou smetanovou chuť. Někdo dělá cheesecake z tvarohu, ale to podle mě není ono, chybí totiž ta smetanová chuť. Mezi nejznámější smetanové sýry patří žervé a mascarpone, dále také v Americe velmi oblíbený sýr Philadelphia, který je však u nás hůře k sehnání. Cheesecake může být pečený i nepečený, spodní část tvoří obvykle tenká vrstva rozdrobených sušenek, takže není třeba péct. To nejdůležitější je však sýrová vrstva, zde záleží…

  • Vaření

    Rychlé bezlepkové sušenky

    Sušenky z arašídového másla neobsahují žádný lepek ani pšenici a přitom jsou tak chutné a vláčné, že se jimi nebudete moct nabažit. Lepek, co to je? Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinného obsahu. Alergii na lepek již má kde kdo. I když alergii nemáte, stejně byste se měli lepku vyhýbat. Proč? V lepku samotném ani není takový problém, problém je v tom, kolik ho sníme. Jíme ho v pečivu, v těstovinách, v pizze, v omáčkách, dokonce i v masných výrobcích, do kterých se přidává mouka. Takové vysoké množství lepku škodí našemu střevu a způsobuje zažívací problémy, zhoršuje naši imunitu, zvyšuje riziko…

  • Vaření

    Rychlá brokolicová polévka

    Tato skvělá brokolicová polévka bude hotová v mžiku, navíc není potřeba žádný vývar ani bujón. Jen krémová polévka plná zeleniny. Brokolice je chutná zelenina nadupaná spoustou skvělých látek, obzvláště je v ní spousta vitamínu C. Brokolice je jedlá odrůda brukve zelné, je příbuzná kapustě nebo také květáku. Brokolice jsou vlastně dužnaté části rostliny s růžicemi. Kromě vitamínu C obsahuje také velké množství beta karotenů, vitamínu E, D, B1, B2, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálních látek je v ní spousta draslíku, vápníku, železa, selenu i fosforu. Brokolice má velké množství vlákniny, vody ale i poměrně velké množství bílkovin, zároveň má nízkou energetickou hodnotu, což z ní dělá ideální dietní jídlo. Brokolice je také antioxidant a…

  • Vaření

    Čínské nudle

    Všichni známe vůni skvělých čínských nudlí linoucí se z asijského bistra, tyto nudle si však můžete připravit sami doma a přitom budou stále stejně skvělé, nebo i dokonce lepší. V Asijských zemích se připravují nudle na hodně různých způsobů, ty, které možná znáte z bistra, se nazývají Chow mein (chāu-mèing), což by se dalo přeložit jako smažené nudle. Tyto nudle jsou populární hlavně v Číně a také se připravují po celém světě v čínských restauracích. Jak již název napovídá, jedná se o nudle, které se smaží, obvykle na speciální pánvi zvané wok, podávají se společně se zeleninou, případně s vepřovým či hovězím masem. Příprava nudlí není příliš složitá, ale je nutná přesnost a trochu cviku a…

  • Moučníky,  Vaření

    Pařížská roláda bez mouky

    Tato skvělá pařížská roláda s banány a čokoládou neobsahuje žádnou mouku a jen minimum rafinovaného cukru, přesto překvapí svou skvělou a lahodnou chutí. Název pařížská roláda je podle použité pařížské šlehačky, což je v podstatě kakaová šlehačka. Rozlišují se dva typy pařížské šlehačky, lehká a těžká. Nejedná se však o náročnost ale o složení, rozdíl je v tom, že do těžké pařížské šlehačky se přidává ztužený pokrmový tuk, což je vlastně máslo či margarín. Šlehačka se dá koupit buď již hotová, nebo si ji můžete připravit doma, k tomu se obvykle používá vysokotučná smetana, cukr a kakao, ale v některých receptech se používá pouze kombinace šlehačky s čokoládou, v jiných receptech se dokonce používají ledové kaštany. Pařížská…

  • Vaření

    Skvělá domácí pizza

    Milujete pizzu? Připravte si ji doma. Je to snadné, rychlé a skvělá pizza je na světě. Těsto vám navíc zůstane minimálně i na další den a to nejlepší je, že můžete použít jakékoliv ingredience dle chuti. Kdo by neznal pizzu. Je až zbytečné tu popisovat, že to je velký kruhový plát slaného těsta nahoře s náplní, který vznikl v Itálii. Na wikipedii se dokonce dozvíte, že restaurace, která připravuje pizzu, se nazývá pizzerie (Páni!). Co však možná nevíte, jaké druhy pizzy jsou, například originální Italská pizza vůbec neobsahuje tolik ingrediencí jako ta, kterou známe u nás. Pravá Italská pizza zvaná Neapolitan obvykle obsahuje jen rajčata, mozzarellu a oregano. Dále je tu pizza…

  • Vaření

    Cupcakes

    Cupcakes snoubí geniální spojení vláčného muffinu s máslovým krémem a dávají tak vzniku malému dortíku, kterému nikdo neodolá. Cupcake [kapkejk] je malý dort připravený k servírování jedné osobě, který může být upečen v papírovém nebo alobalovém košíčku. Stejně jako u větších dortů se používají různé polevy a ozdoby. Doslova by se dal přeložit jako „hrnečkový dort“, což v podstatě díky své velikosti je. První zmínka o cupcakes pochází už z roku 1796. Recept na dortík, který měl být pečen v malých papírových košíčcích, byl napsán v knize americké kuchařky Amelie Simmonsové. Termín cupcake byl poprvé použit roku 1828. Cupcake by se dal popsat také jako muffin ozdobený krémem. Může mít všechny možné příchutě, od…

  • Vaření

    Hruškový koláč

    Snadný a rychlý koláč s hruškami je ideálním dezertem pro pohoštění hostů, například ke kávě. Ještě než se vrhneme na samotné kuchtění, řekneme si něco o koláčích. Co je to koláč, to asi všichni víme, je to tedy druh kulatého pečiva, obvykle se peče. Může být připravený z různých druhů těsta, nejčastěji se na něj používají pevná těsta. Těsto se vytláčí do kulaté formy tak, aby kopírovalo tvar formy, tedy nejen na dno, ale i do boků. V závislosti na chuti se pak může koláč doplnit různými přísadami, existují sladké i slané koláče. Tento popis ale nevystihuje koláče v pravém slova smyslu, ale páje, které jsme převzali z Anglie. Koláč měl totiž původně jinou podobu,…

  • Vaření

    Švestková povidla

    Nevíte, co se švestkami? Uvařte si povidla. Příprava je sice časově náročná, ale budete mít zásobu povidel na celý rok. Máte doma nějaký ten strom plný švestek a nevíte, co s nimi? Ze švestek se dá připravit spousta zajímavých potravin. Nejznámější je asi slivovice, oblíbený nápoj dospělých, i když ne všichni jí přijdou na chuť a některým se zkřiví nos, už když k ní přivoní. Připravit slivovici je ale poměrně komplikovaná záležitost, která do kuchyně přímo nepatří. Švestky jsou oblíbené i jako ovoce do knedlíků, koláčů a různých buchet. Můžete je také usušit a pak je jen tak uzobávat jako zdravou svačinku. Pokud ale nemáte moc v oblibě kyselé švestky, ani slivovici, je…

  • Vaření

    Popcorn se sýrem

    Chutný popcorn si můžete snadno a levně připravit doma, navíc si můžete popcorn ochutit podle sebe, například sýrem jako v tomto receptu. Každý už někdy jedl popcorn, je chutný, lehký a navíc docela i dietní, protože zabírá objem, ale přitom má docela nízkou nutriční hodnotu. Většina lidí si ale kupuje už popcorn hotový, nebo ten „do mikrovlnky“. Takové popcorny ale obsahují spoustu éček a různých konzervantů a tak nejsou zrovna nejlepší volbou. Přitom připravit si popcorn doma je naprosto jednoduché a mnohem zdravější, navíc kukuřice k přípravě popcornu stojí jen pár korun a popcornu z ní bude hromada. Jak si popcorn připravit? Možností je více. Buď investujete do takové mašinky, která je…