Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Vaření

    Zeleninová pomazánka s ricottou

    Ricotta je velmi chutný mléčný výrobek a většina lidí si ho spojí s receptem na oblíbený dezert tiramisu, kde tvoří jednu z hlavních ingrediencí. Ricotta se dá připravit na spoustu způsobů a pokud zrovna nemáte chuť na sladké, můžete si udělat neméně chutný zeleninový pokrm. Prozradíme vám postup přípravy pomazánky, kterou si zamilujete pro její chuť i naprosto rychlou výrobu. Ricotta, papriky a rajčata Ricotta je ne nedílně spojena se středomořskou kuchyní a o té je známo, že je velmi dobrá, zdravá a vyvážená. Nedílnou součástí mnoha středomořských pokrmů je také čerstvá zelenina, no a my použijeme k přípravě rajčata a papriky. Doporučujeme tvrdší odrůdu, případně odrůdu cherry. Postup přípravy…

  • Vaření

    Grilovaný marinovaný tuňák

    Máte chuť na delikátní rybu? Pokud si v souvislosti s prvotřídním tuňákem vybavíte horentní částky, které do vašeho rozpočtu rozhodně nezapadnou, musíme vás vyvést z omylu. Tuňák je skutečně velmi delikátní a vyznačuje se jemným masem, ale není finančně nedostupný. Popravdě ho lze sehnat za cenu, která se velmi blíží kvalitnímu hovězímu. Takže pokud patříte k milovníkům ryb, není jediný důvod, proč si tuňáka dát čas od času i jinak než z plechovky. A my vám prozradíme, jak ukuchtit grilovaného marinovaného tuňáka. Jednoduchá marináda Spousta vyznavačů grilování nakládá maso do vysoké vrstvy oleje. U tuňáka je to úplně jinak – za prvé je tučnější a za druhé by olej zcela…

  • Vaření

    Jahody s fromage frais

    Milujete jahody? Nejste sami, lahodné plody odmítne málokdo. Ale co je to fromage frais? Zní poněkud exoticky, možná až moc na to, abyste ho byli schopni připravit svépomocí… Ve skutečnosti jde o velmi jednoduchý recept a za poněkud tajuplným názvem se neskrývá nic jiného, než lahodný a svěží tvaroh. Na fromage frais nedají dopustit především Francouzi – vyhlášení gurmáni. U nás ho zakoupíte docela běžně v každém větším obchodním řetězci. Balení vypadá podobně jak jste zvyklí u klasických českých tvarohů. Ingredience, bez kterých se při přípravě dezertu neobejdete Vraťme se však k jahodám. Kromě zmíněného fromage grais budete potřebovat ještě další ingredience, a to med a kombinaci citronové a pomerančové…

  • Vaření

    Cibulová polévka s ústřicemi

    Cibulová polévka je poměrně oblíbená pochoutka, která se obvykle připravuje s bramborami nebo vínem. Ale co když vás přepadne chuť na klasiku říznutou něčím extravagantnějším? Chcete-li svým chuťovým buňkám dopřát opravdovou delikatesu, dopřejte si jednou za čas cibulovou polévku s ústřicemi. Ústřice považujeme za lahůdku, ale málokdo ví, že mají velmi příznivý vliv na lidské zdraví. Ostatně jde o mořské plody, o jejichž přínosu pochybuje málokdo. Co jsou to ústřice a kde je lze koupit? V prvé řadě budete muset sehnat ústřice. Tito mořští plži mají pevné lastury, ale samozřejmě se konzumuje pouze jejich tělo. A to za syrova i v uvařeném stavu (jako v případě této polévky). Budete-li si…

  • Vaření

    Recept na celozrnné těstoviny s bylinkovou omáčkou

    Proč zařadit do svého jídelníčku těstoviny? Protože jsou velmi chutné, nenáročné na přípravu a lze z nich vykouzlit celá řada dietních pokrmů. V posledních letech se v české kuchyni vyskytují stále častěji, ale přesto je naše povědomí poměrně omezené. Připravujeme klasiku a zapomínáme, že se těstoviny připravují také z celozrnné mouky. Pokud jste nikdy celozrnné těstoviny neochutnali, máte nejvyšší čas vše napravit. Jsou chutnější a obsahují více vlákniny, což oceníte především při dietě. No a přidáte-li bylinky, není co řešit – delikatesa je na světě! Recept na celozrnné těstoviny s bylinkovou omáčkou je velmi snadný a budete k němu potřebovat pouze tyto ingredience: čerstvé bylinky (ideálně bazalka, oregano a petržel)…

  • Moučníky,  Vaření

    Recept na pohankovou kaši s ořechy (na sladko)

    Mlsat se dá i zdravě, což potvrzují populární pochoutky jako pohanková kaše. Mezi nejoblíbenější varianty bezesporu patří ta „na sladko“ s ořechy. Pohanku byste však měli zahrnout do svého jídelníčku nejen kvůli její chuti, ale především obsahu vyvážené skladby aminokyselin. Nachází se jich v ní celkem 18 a nechybí ani lysin – látka, která má preventivní účinky proti herpetickým virům. Na pohance si pochutnají i osoby alergické na lepek a navíc z ní získají spoustu bílkovin. A aby toho nebylo málo, nesmíme zapomenout na nenasycené mastné kyseliny a důležité prvky jako měď, zinek a selen. Přítomnost vitaminu B1, B2, E a C vás zřejmě nepřekvapí… Ale teď to hlavní –…

  • Vaření

    Recept: Dietní pstruh na másle

    Ryby jsou zdravé, o tom bez debat, ale ne všechny jsou tak populární jako pstruzi. Tyto sladkovodní ryby patří v české kuchyni k těm nejoblíbenějším, protože neobsahují příliš mnoho tuku a výtečně chutnají. V mase jsou obsaženy prospěšné látky jako omega 3 mastné kyseliny (podporují správné fungování kardiovaskulární soustavy), vitaminy a minerály (vápník, železo, fosfor, jód..). Na jemné svalovině si bez problémů smlsnou i děti a senioři a na své si přijdou také osoby, které se snaží zhubnout. Pstruh je dietní jídlo, protože na 100 gramů masa připadá pouze 0,1 gramu tuku a energetická hodnota činí 410 kJ. Mezi nejoblíbenější recepty patří pstruh na másle. Ještě předtím, než vám prozradíme…

  • Vaření

    Dietní těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou

    Potřebujete shodit pár kilo, ale máte strach ze změny jídelníčku? Co když vám dietní pokrmy nebudou chutnat a nakonec to stejně nevydržíte? Záleží na tom, zda zvolíte ty správné dietní jídla – protože i ty mohou být velmi chutné, jednoduché a levné. Mezi ty nejoblíbenější patří těstovinové saláty, na kterých si smlsne téměř každý. Tedy i ten, kdo dietu držet nepotřebuje a pouze by se rád stravoval zdravě. Pokud jste těstovinový salát nikdy nepřipravovali a rádi byste se ho naučili, inspirujte se naším receptem na jednu z nejchutnějších variant – dietní těstovinový salát s kuřecím masem. Příprava je rychlá a nikterak náročná! K přípravě těstovinového salátu s kuřecím masem budete…

  • Vaření

    Dýňová polévka Hokaido (Pohlreich)

    Musíte se do zeleniny nutit? V tom případě začněte sledovat recepty, které jsou aktuálně trendy. Objevíte mezi nimi spoustu pochoutek, u kterých si pravděpodobně ani neuvědomíte, že konzumujete něco zdravého a dietního. Mezi nejmodernější a velmi populární druhy patří dýně, kterou bez problémů zakoupíte v každém supermarketu a případně si ji vypěstujete na vlastní zahradě. Dýně je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem vlákniny a využívá se různými způsoby. Obsahuje betakaroten a potěší vás i to, že v ní naopak nejsou obsaženy žádné látky vyvolávající alergie. A my vám prozradíme, jak uvařit výtečnou dýňovou polévku Hokaido, na kterou nedá dopustit ani Zdeněk Pohlreich – tu si vychutnáte samostatně nebo společně s…

  • cuketova polevka
    Vaření

    Recepty na polévky z cukety

    Krémová polévka z cukety Přísady do polévky [starlist] 1 cuketa 2-3 brambory 1 cibule 1 kelímek zakysaný smetany 2 lžíce olivového oleje 1 lžička kari hrst bylinek sůl [/starlist] Postup přípravy Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu. Přidáme kari koření, sůl a zalijeme vodou, jen asi 1 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká). Vaříme do měkka, celý obsah hrnce rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a přidáme zakysanou smetanu a bylinky. Krátce povaříme a můžeme podávat. Je velmi dobrá samotná, nebo s kostičkami do polévky. Cuketová polévka se sýrem Přísady do polévky [starlist] 1 cuketa Sůl špetka mletého nového koření 2…