Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • muffiny s pudingem
    Moučníky,  Vaření

    Muffiny s pudinkem

    [dropcap]M[/dropcap]uffin je druh pečiva menších rozměrů. Tvarově připomíná malé dortíky, ale není však tak sladký a nemívá polevu. Existuje mnoho variant a ochucení muffinů, kterých se dosahuje specifickými přísadami. Muffiny s pudinkem Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 12 porcí  Ingredience Krém [starlist] 3 lžíce cukru 1 balíček vanilkového pudinku 450 ml mléka [/starlist] Těsto [starlist] 210 g hladké mouky 10 lžic oleje 10 lžic mléka 1 vanilkový cukr Kypřící prášek do pečiva 1vejce 110 g cukru [/starlist] Návod na vypracování těsta  Z 450 ml mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme vychladnout. Mezitím připravíme těsto. Druh pudinku můžeme použít podle chuti. Smícháme mouku s práškem do pečiva a krupicovým cukrem. Vejce s vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny,…

  • plnena paprika
    Vaření

    Plněné papriky s rajskou omáčkou

    Ingredience [starlist] 500 g mletého masa 1 vejce 1 cibule lžička plnotučné hořčice sůl pepř 6 paprik trocha Podravky strouhanka 1 cibule 1 paprika 1 rajský protlak 6 čerstvých rajčat (plechovka nakládaných rajčat) stroužek česneku celá skořice 2 bobkové listy [/starlist] Masová náplň Mleté maso smícháme s 1 vajíčkem, přidáme najemno nakrájenou cibulku, stroužkem protlačeného česneku, osolíme, opepříme a přidáme trošku Podravky. Pořádně promícháme a podle potřeby přisypeme strouhanku. Pro lepší chuť přidáme lžičku plnotučné hořčice. Opět důkladně propracujeme, nejlépe rukama a ochutnáme. Pokud by bylo potřeba, dochutíme. Plnění paprik Připravíme si papriky. Ty si musíme nejdříve umýt, poté odkrojit část kolem stopky a zbavit je semínek. Pro jistotu ještě…

  • zapecena cuketa
    Vaření

    Zapečená cuketa

    [dropcap]T[/dropcap]ento recept je snadný, rychlý a připravovaný bez tuku. Je vynikající nejen jako teplé hlavní jídlo, ale také jako studený pokrm – třeba k svačině.   Ingredience [starlist] 1,5 kg brambor 2 cukety 3 rajčata 20 dkg anglický slaniny 20 dkg eidamu 6 stroužků česneku 25 dkg nivy olej sůl bazalka pepř chilli provensálské koření [/starlist] Postup přípravy Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme v osolené vodě. Pekáček vymažeme olejem, dno a boky pekáčku vyložíme slaninou. Uvařené brambory slijeme a promícháme s třemi nadrobno nasekanými stroužky česneku a trochou oleje. Poté je rozprostřeme na dno pekáčku. Na brambory rozdrobíme asi tak polovinu nivy. Omytou a nejlépe oloupanou cuketu…

  • Vaření

    Recepty z cukety

    [dropcap]C[/dropcap]uketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a je to ideální potravina na hubnutí.   Cuketa vařená Suroviny 1 kg cukety 8 dkg másla 4 lžíce strouhanky zelené petrželky sůl Příprava Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a hodíme do horké slané vody na 15 až 20 minut. Necháme okapat, dáme na mísu, posypeme opraženou strouhankou nebo nasekanou petrželkou a polijeme horkým máslem. Cuketa pečená Suroviny 8 mladých cuket 250 ml mléka 2 vejce 4 dkg másla 4 lžíce strouhaného sýra pepř sůl Příprava Mladé neloupané cukety nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme, dokud…

  • ryze
    Vaření

    Jak se vaří rýže

    [dropcap]V[/dropcap] každé rodině se rýže připravuje “zaběhnutým” způsobem a myslíme si, že jedině ten náš způsob je nejsprávnější a nejchutnější. Kdybychom si to nemysleli, nedělali bychom to. Pokud jsme si nezvykli na přípravu rýže dodávanou obchodem v sáčcích, což je snad nejsnazší, bývá to obvykle rýže dušená, připravená s tukem a cibulí propíchnutou hřebíčkovým kořením. Srovnáme-li tuto přípravu rýže s přípravou u národů, u nichž je rýže hlavním pokrmem, shledáme, že ji připravují zásadně bez tuku a v některých zemích, jako v Číně a Vietnamu, i bez soli. Čínský způsob vaření rýže Podle čínského způsobu se na šálek rýže počítá se dvěma šálky vody. Voda se uvede do varu a…

  • peceny caj
    Vaření

    Pečený čaj – recept

    [dropcap]Z[/dropcap]ákladem pečeného čaje je ovoce, které může být čerstvé i mražené, avšak zhruba jeho polovinu by měly tvořit kyselejší druhy, jako je třeba rybíz. Vybírat i kombinovat druhy ovoce ale můžete dle svých chutí – jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, brusinky, švestky, mandarinky… Ingredience na pečený čaj [starlist] 2 kg ovoce 1 250 g cukru krystal 2 citróny koření (hřebíček, skořice, apod.) 2 dcl rumu, vodky, griotky [/starlist] Postup výroby pečeného čaje Ovoce nejprve důkladně omyjte a poté ho nakrájejte na menší kousky – hrušky ani jablka loupat nemusíte. Ve větší míse spolu smíchejte nakrájené ovoce, cukr, citrón oloupaný…

  • leco
    Vaření

    Jak se dělá lečo

    Maďarské lečo Ingredience [starlist] olej 1 kg zelené a červené papriky 1 kg rajčat ½ kg cibule sůl pepř 3 ks klobásy 1 vejce [/starlist] Postup Nakrájíme si papriky, rajčata a cibuli podle chuti, nejlépe na větší kousky. Připravíme si větší hrnec, nejlépe široký a nízký. Rozpálíme olej a přidáme cibuli. Lehce ji opražíme a přidáme klobásky podle chuti, které také opražíme tak 3 – 4 minutky. Poté přidáme papriky a necháme vydusit. Pozor nikdy nedáváme pokličku! Nakonec přidáme rajčata neoloupaná a dovaříme do měkka asi 15 minut opět bez pokličky. Papriky a rajčata mají dost vody, která vám vydrží. Dusíme na velmi mírném ohni! Pro milovníky vajíček: vajíčka rozklepneme…

  • hrnickova babovka
    Moučníky,  Vaření

    Pravá hrníčková bábovka

    [dropcap]R[/dropcap]eceptů na hrníčkovou bábovku najdeme všude nespočet. Znáte to, půl hrníčku mouky, čtvrt hrníčku kakaa, hrníček cukru, atd… Ale! Pak začnete přemýšlet, jak velký hrníček měl asi autor receptu namysli a zda ten Váš je vyhovující, nebo až moc velký. A rázem je problém na světě. A proto, proč si práci neulehčit a nezkusit bábovku pro změnu do hrníčku? To je teprve ta pravá bábovka pro Vás. Žádné špinavé nádobí, a lahodný voňavý kousek té nejlepší bábovky je za pár minut hotový. Nejjednodušší bábovka na světě, která je hotová dřív než stačíte říct  : Švec!  A výsledek? Dokonalý. Zkuste tedy rychlou, za 5minut hotovou bábovku v hrníčku! Suroviny: 4 lžíce hladké…

  • vajicko na mekko
    Vaření

    Jak uvařit vajíčka na měkko

    [dropcap]U[/dropcap]míte opravdu správně uvařit vejce? Není nad víkendovou snídani s teplými vejci. Ne všichni ale vědí jak na to. Ideální jsou čerstvá vejce, maximálně čtrnáct dní stará. Ingredience [starlist] voda vejce sůl [/starlist] Postup Správně uvařit vejce na měkko není problém, pokud vejce vložíte do studené osolené vody (musí být zcela ponořené!), kterou pak dáte vařit. V momentě, kdy voda začne vařit, necháme vejce ještě 2 minuty ve vodě. Voda musí jen probublávat a ne vařit naplno, pak bude hotové na měkko. Bílek bude sražený, ztuhlý a žloutek zůstane tekutý. Vaříme-li vejce na hniličku, vyndáme je po 4-5 minutách varu. Vejce má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek. Pak je…

  • trena babovka
    Vaření

    Třená bábovka

    Ingredience: [starlist] 500 g hladké mouky 6 vajec 60 g moučkového cukru 250 g másla 250 ml mléka prášek do pečiva vanilkový cukr hrozinky citrónová kůra olej hrubá mouka [/starlist] Postup: Připravíme si vejce. Nejlépe z domácího chovu, ale pokud nemáte tu možnost, postačí i kupovaná. Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky si dáme do větší mísy a bílky si dáme někam stranou. Zatím je nebudeme potřebovat. Nezapomeneme si zapnout troubu, aby se nám stačila předehřát. Do mísy ke žloutkům si přidáme máslo, přisypeme moučkový a vanilkový cukr a začneme třít. Až budeme mít spojeno vše co jsme dali do misky, můžeme pomalu přisypávat prosátou hladkou mouku a nastrouhanou citrónovou…