Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Carpaccio z červené řepy
    Vaření

    Carpaccio z červené řepy

    [dropcap]Č[/dropcap]ervená řepa u nás bývá často opomíjenou zeleninou. Pro někoho je známá jen jako sterilovaná podávaná k zapečeným těstovinám. Její využití je však daleko rozmanitější. Konzumuje se syrová, vařená nebo pečená. Dala by se nazvat elixírem mládí pro svoje omlazující a detoxikační účinky. Může nahradit i ty nejdražší krémy, které jsou na trhu. Dá se hravě vypěstovat, ale je celoročně dostupná v každém obchodě. Nejen, že prospívá pleti, ale také chrání před lámavostí vlasy a nehty. Prospívá při problémech s anémií a kornatění cév. Působí preventivně proti vzniku rakoviny a zároveň pomáhá při rekonvalescenci poléčí této zákeřné nemoci. Jídelníček si můžeme oživit Carpacciem z červené řepy. Co budeme potřebovat: [starlist] 2 červené řepy velikosti…

  • polévka z cervené repy
    Vaření

    Polévka z červené řepy

    [dropcap]N[/dropcap]e nadarmo se říká, že polévka je grunt. Spousta lidí ji ze svého jídelníčku vyřazuje i přesto, že jsou polévky tak rozmanité a pro zdraví a vůbec stravovací návyky velmi důležité. Někdo dává přednost klasickým vývarům, někdo zase holduje hustým, krémovým polévkám. Jednou z nich je polévka z červené řepy. V zimním období příjemně zahřeje a v létě svojí lahodnou chutí osvěží. V každém případě dodá tělu spoustu zdraví prospěšných látek. Pro přípravu budeme potřebovat tyto ingredience: [starlist] 1 střední cibuli 2 mrkve 2 středně velké červené řepy 3 brambory 1 l vody 2 lžíce oleje sůl pepř kmín majoránka šťáva z citronu cukr [/starlist] Postup při vaření: Jemně nakrájenou cibuli necháme zpěnit do růžova…

  • lasagne
    Vaření

    Jak udělat dobré lasaně

    Plátků lasagní se prodávají dva druhy. Je to skvělé jídlo k obědu i k večeři. Ingredience [starlist] 25 dkg krájených rajčat 11 plátků lasagní parmazán 30 dkg vepřového mletého masa 1 lžička plnotučné hořčice kečup rajský protlak sůl pepř oregáno Omáčka ½ l mléka hladká mouka sůl 5 dkg másla Strouhaný muškátový oříšek Olej [/starlist]   Postup přípravy receptu Lasagne vkládáme po 3 – 4 do vroucí osolené vody s trochou oleje a necháme chvíli změknout. Pak je přendáme na talíř, případně vhodíme do mísy s ledovou vodou. Připravíme si masovou směs Mleté maso osmažíme na pánvi na troše oleje, okořeníme, přidáme malý protlak, kečup a hořčici. Za občasného přilévání vody dusíme…

  • makova babovka
    Vaření

    Maková bábovka

    Suroviny: [starlist] 2 vejce 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek mléka 1 hrnek mletého máku 1 hrnek pískového cukru 2 vanilkové cukry prášek do pečiva skořice sůl půl hrnku oleje olej na vymazání formy hrubá mouka na vysypání formy moučkový cukr na posypání [/starlist] Postup: Nejprve si rozklepneme vejce. Pečlivě si oddělíme žloutky od bílků a prozatím oboje dáme stranou. Vezmeme si mouku a prosijeme ji do mísy, přidáme prášek do pečiva, špetku soli a skořici. Vše zalijeme mlékem a přimícháme mák. Vše důkladně promícháme mixérem, přidáme pískový a vanilkový cukr a přilijeme olej. Stále mícháme, aby se cukr rozpustil. Nyní můžeme přidat žloutky a dokončíme hladké těsto. Nyní si…

  • veprove na paprice
    Vaření

    Vepřové na paprice

    Ingredience: [starlist] 500 g vepřové kýty 2 velké cibule sladká mletá paprika hladká mouka kečup 1 stroužek česneku smetana ke šlehání vývar z vepřových kostí sůl olej [/starlist] Jak na to: Připravíme si hlubší pánev, kterou necháme rozehřát. Nalijeme na ní trochu oleje a počkáme až se zahřeje. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli. Omyjeme si maso a rozkrájíme na středně velké kostky. Nakonec si v malé mističce rozetřeme česnek s trochou soli. Olej už máme dostatečně rozehřátý a můžeme na něm orestovat cibulku. Až bude zlatavá, přihodíme rozetřený česnek, mletou papriku a nakonec nakrájené a osolené kostky masa. Dáváme si pozor, aby se nám opeklo ze všech stran. Raději stále…

  • topinambury
    Vaření

    Topinambury

    [dropcap]V[/dropcap] době svého rozšíření do Evropy topinambury dlouho soutěžily o přízeň strávníků s bramborami. Koncem 18. století ze souboje vyšly vítězně brambory. Proč jsou topinambury zdravé? Topinambury tvoří z 80 % voda. Dále obsahují uhlohydráty, bílkoviny, jsou zdrojem vlákniny, esenciálních aminokyselin, také velké spousty vitamínů a minerálních látek jako např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, křemík, mangan, zinek či sodík. Polysacharid inulín, který je v nich obsažen pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto jsou topinambury vhodné pro diabetiky. K dalším jejich pozitivním účinkům patří schopnost čistit střeva, pomáhají při revmatismu, při otocích a potřebě odvodnit organismus. Potvrzena je i schopnost topinamburů redukovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat krevní tlak…

  • hovězí na česneku
    Vaření

    Hovězí na česneku

    Co potřebujeme: [starlist] 1/2 kg hovězí plece slanina sůl pepř 8 stroužků česneku sádlo 1 velká cibule hladká mouka [/starlist] Jak na to: Nejprve si očistíme a omyjeme maso. Nakrájíme si ho na větší kostky, potřete česnekem a prozatím dáme stranou. Zapneme si troubu, aby se nám stihla předehřát. V malém pekáčku, který je vhodný jak na vaření, tak na pečení, si rozehřejeme sádlo. Slaninu si nakrájíme a přihodíme do pekáčku. Než bude hezky zlatá, máme dost času si připravit ostatní ingredience, které budeme potřebovat. Nejprve si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Nezapomeneme hlídat slaninu, aby se nám nepřipálila. Pokud už je zlatavá, přihodíme do ní cibulku. Restujeme…

  • jogurtová bábovka
    Vaření

    Jogurtová bábovka

    Suroviny: [starlist] 4 vejce 150 g moučkového cukru (do těsta) 1 bílý jogurt 1 dl oleje (do těsta) 3 dl hladké mouky 3/4 prášku do pečiva moučkový cukr na posypání olej na vymazání formy hrubá mouka na vysypání formy [/starlist] Postup: Nejprve si pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Bílky si dáme do větší misky. Žloutky si zatím dáme stranou. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, do kterého jsme během šlehání zapracovali trochu moučkového cukru. Do něj si zašleháme žloutky. Až se nám sníh a žloutky spojí, začneme přilévat olej. Stále šleháme a přidáváme jogurt. Vůbec nebude vadit, když nebude pouze bílý, je možné ho nahradit třeba čokoládovým a může obsahovat…

  • kokosová bábovka
    Vaření

    Kokosová bábovka

    Co potřebujeme: [starlist] 200 g moučkového cukru 4 vejce 160 g Hery 80 g kokosu 250 g polohrubé mouky 1/2 prášku do pečiva 2 dl vlažného mléka olej hrubá mouka [/starlist] Postup: Připravíme si vejce. Oddělíme si pečlivě žloutky od bílků. Bílky si dáme stranou, zatím je nebudeme potřebovat. Do větší mísy, kam jsme si oddělili žloutky, přisypeme 200 g moučkového cukru, přidáme 160 g změklé Hery a třeme do pěny. Až bude vše utřené přidáme trošku kokosu a mícháme. Střídavě přidáváme další kokos a doléváme mléko. Vše jen po troškách, abychom stíhali důkladně promíchávat. Nyní si můžeme v další misce prosít mouku a prášek do pečiva a opět po…

  • krevety
    Vaření

    Krevety na česneku

    Ingredience: [starlist] 400 g velkých, loupaných krevet olivový olej 4 stroužky česneku 2-3 sušené feferonky bílé víno sůl pepř petržel [/starlist] Postup: Připravíme si pánev a necháme ji pořádně rozehřát. Do ní si nalijeme olivový olej. Než se olej zahřeje, připravíme si česnek, který rozetřeme s troškou soli. Česnek můžeme hned hodit do pánve, přidáme k němu pár rozdrcených sušených feferonek. Než nám zavoní, připravíme si krevety. Krevety musíme umýt a oloupat. Pokud to půjde, koupíme již oloupané, abychom s nimi neměli tolik práce. Až se nám rozvoní česnek a papričky, přihodíme k nim na pánev naše krevety. Krevety musíme hlídat a často otáčet, aby se nám nepřipálily. Po 2…