Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • kralik na cesneku
    Vaření

    Králík na česneku

    Potřebujeme: [starlist] 1 králík 0,5 kg uzeného bůčku 200 g slaniny vcelku sůl kmín 10 kuliček celého pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list 8 stroužků česneku lžíce plnotučné hořčice (někdo má rád francouzskou) sádlo [/starlist] Postup: Nejlepší je sehnat si mladého králíka z domácího chovu. Pokud nemáte tu možnost, musíte vzít zavděk i kupovaným. Ze všeho nejdříve si připravíme našeho králíka. Musíme ho pořádně očistit, zbavit ho zbytků chlupů a omýt. Poté ho naporcujeme, jak jsme zvyklí. Omytého a naporcovaného králíka si zatím odložíme stranou a začneme si připravovat ostatní ingredience. Nakrájíme si bůček na větší špalíky a slaninu na proužky. Oloupeme si a nasekáme česnek. Zapneme si…

  • kure na paprice
    Vaření

    Kuře na paprice

    Co budeme potřebovat: [starlist] celé kuře 100 g másla 200 ml mléka smetana ke šlehání 2 velké cibule mletá sladká paprika sůl hladká mouka [/starlist] Postup: Dobře omyté a očištěné kuře rozporcujeme. Připravíme si cibuli, kterou si oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pro tuto omáčku si vybereme větší hrnec, abychom měli dostatek prostoru pro vaření. Na polovině másla si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme sladkou mletou papriku a jen velice rychle zamícháme s cibulkou. Zalijeme vodou, do které vložíme naporcované kusy kuřete. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Nyní si připravíme světlou jíšku, na kterou nám postačí zbylý kousek másla a hladká mouka. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z výpeku a…

  • Vaření

    Nálev na okurky

    [dropcap]R[/dropcap]eceptů,  jak připravit ten nejlepší nálev na okurky, je několik. Každá hospodyňka má ten svůj osvědčený a samozřejmě ten nejlahodnější. Základ  spočívá v nálevu a koření. Můžete samozřejmě použít kupovanou směs, která se pouze rozmíchá v octu a vodě, do poctivých okurek ale patří černý pepř, nové koření a hořčičné semínko. Krásně ho ovoní také bobkový list. Koření se může dávat buď do každé sklenice zvlášť, nebo se svaří hned s nálevem. U nakládaných okurek nemůže chybět cibule, kopr a mrkev. Záleží jen na vaší chuti. Připravíme   si  nálev  na  rychlokvašky a znojemské okurky. Nálev na rychlokvašky [starlist] 3 kg okurek 2 litry vody 60 g soli 15 celých pepřů…

  • zavarovani okurek
    Vaření

    Zavařování okurek

    [dropcap]J[/dropcap]en těžko si lze představit   českou  domácnost  bez zavařených okurek. Bez nich se neobejde pravý vánoční salát a je to i skvělá dobrota i jen tak k zakousnutí. Množství přísad, které se používají při nakládání okurek, a jejich kombinace umožňují docílit více či méně zřetelné chuťové odlišnosti.  Okurky lákají i ty, kteří si vlastní přípravu nakládaček chtějí vyzkoušet vůbec poprvé. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák a ozve se typické křupnutí.  Kyselé okurky jsou klasika a svůj osvědčený recept má každý. Za všechny jeden znojemský recept. Odborníci tvrdí, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a že jeho proslulost spočívá v kombinaci  mnoha bylin.…

  • šopský salát
    Vaření

    Šopský salát

    [dropcap]Š[/dropcap]opský salát je stejně jako ostatní saláty velkým zdrojem vitamínů. Může sloužit jako příloha k masu, vydatná svačinka nebo lehká večeře. Jednotlivé ingredience jsou snadno dostupné po celý rok. Pro opravdu dokonalou chuť salátu je třeba použít čerstvé a kvalitní suroviny. Pro přípravu salátu budeme potřebovat: [starlist] 1 kus salátové okurky 300 g rajčat 300 g paprik 1 cibule 200 g Balkánského sýra olivový olej sůl pepř [/starlist] Příprava salátu: Zeleninu nejprve omyjeme a dáme okapat. Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Papriky nejprve zbavíme všech semínek a nakrájíme na kousky zhruba stejné, jako okurku,  na stejně velké kousky nakrájíme i rajčata. Cibuli oloupeme a nakrájíme podle vlastní chuti, někdo…

  • grilovaný losos
    Vaření

    Losos na grilu

    [dropcap]N[/dropcap]a našem jídelníčku by měly mít pevné místo ryby. Vedle mořských také kapr, pstruh, štika a další sladkovodní druhy. Rybí maso obsahuje víc živin, než kterékoliv jiné. Významnou dávku bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód, rybí tuk a další.  V dobách minulých se dětem podával na lžičku rybí tuk. Málo komu zachutnal, ale byl koncentrovaným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto látky snižují riziko srdečních chorob, nemocí krevního oběhu, zmírňují příznaky lupénky, jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku. Také proto svědčí ryby těhotným ženám. Tuk především z rybích jater, ale i masa je vynikajícím zdrojem vitaminů A, důležitého jako prevence proti očním chorobám, a vitaminu D, nutného pro správný vývoj…

  • losos na másle
    Vaření

    Losos na másle

    [dropcap]R[/dropcap]ybí maso obsahuje nenasycené tuky, které jsou zdraví velmi prospěšné. Působí preventivně proti kardiovaskulárnímu onemocnění. U nás je příprava rybího masa dost často opomíjena, což je škoda, protože může jídelníček zpestřit a ještě prospívá zdraví. Ryba na másle je poměrně známý, jednoduchý a chutný recept. Nejinak je tomu i u lososa na másle, který je sám o sobě velmi chutný a pokud budeme postupovat podle tohoto receptu, chuť lososa na másle ještě skvěle doplní koření na ryby, ve kterém lososa obalíme. Smažení lososa na másle dá rybě mnohem větší jemnost, než kdybychom obalené plátky lososa smažili pouze na oleji. Pro přípravu budeme potřebovat [starlist] 4 plátky lososa 1 lžíce koření…

  • pečený losos
    Vaření

    Pečený losos

    [dropcap]N[/dropcap]a rozdíl od nasycených živočišných tuků jsou nenasycené tuky z rybího masa našemu tělu velmi prospěšné. Je prokázáno, že u lidí, kteří tyto ryby konzumují aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu. Losos má navíc velký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin v jeho tuku, které jsou důležité pro prevenci kardiovaskulárních chorob. Často si kuchařky a kuchaři, kladou otázku, jak čerstvého lososa upéci, aby byl dobrý? Recept na pečeného lososa je překvapivě jednoduchý, uvidíte, že pokud jej můžete nakupovat čerstvého, zařadí se tento pokrm na váš pravidelný jídelníček. Tak neváhejte a vyzkoušejte nový recept. Ingredience pro přípravu lososa [starlist] 200-400g čerstvého lososa vcelku (dle počtu osob, pro které pečeme) mořská sůl bylinkové…

  • uzený losos
    Vaření

    Uzený losos

    [dropcap]R[/dropcap]eceptů na přípravu rybího masa je celá škála. Vedle klasického smaženého kapra můžeme ryby péct, připravovat se zeleninou, grilovat nebo udit. Oblíbeným receptem je uzený losos. Oživí sendviče a saláty, ale chutná i jen tak. Kvůli vysokému obsahu soli ho však jezte jen občas a s pořádnou porcí zeleniny. Také pozor na skladování, mohou se v něm ve velkém rozmnožit listerie. Výborným je předkrmem uzený losos s avokádem. Pro přípravu budeme potřebovat [starlist] 100 g uzeného lososa 100 g žervé vyzrálé avokádo snítka kopru pepř sůl 2 limetky 2 lžíce vanilkového cukru olivový olej bylinkové máslo – 40 g másla, hrst čerstvé řeřichy, hrubozrnná sůl 1 malá bagetka [/starlist] Postup přípravy Máslo pokojové teploty utřeme…

  • losos se spenatem
    Vaření

    Losos se špenátem

    [dropcap]R[/dropcap]yby, stejně jako luštěniny, by se na našem talíři měly objevit minimálně 2× týdně. Některé ryby jsou sice velmi tučné, ale jejich tuk je velmi cenný, protože obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité jako ochrana srdce a cév. Je v něm obsaženo také větší množství vitaminu D. Mořské ryby jsou navíc dobrým zdrojem jódu. Rybí maso má velmi blahodárné účinky na lidský organismus a díky obsahu důležitých látek a vitamínů tak pomáhá zlepšení zdravotního stavu. Není tajemstvím, že rybí maso je velmi zdravé, a proto by jistě nemělo chybět ve Vašem jídelníčku! Zajímavou přípravou ryb je losos se špenátem. Ingredience [starlist] 4 lososové filety bez kůže  1 cibule…