Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • grilovaná kukuřice
    Vaření

    Vařená a grilovaná kukuřice

    [dropcap]Z[/dropcap]ralá  sladká kukuřice je výborná. U nás hojně pěstovaná a snadno dostupná. Její vařené klasy se běžně konzumují jako příloha k jídlu nebo samotné a  jejíž zrna používáme pro přípravu jídel. Kukuřici   je možné  upravovat  mnoha způsoby. Mladé šťavnaté klasy se dají jíst syrové, ale také výborná  je vařená  a nebo grilovaná.  Běžně je koupíme čerstvé i mražené, nebo sterilované, a hodí se do pokrmů z rýže a těstovin, do polévek, salátů, nebo opět jako příloha k masitým pokrmům. Kukuřice je velmi oblíbená a lehce stravitelná zelenina. Obsahuje značné množství tuku aškrobu, takže je i energeticky vydatná. Nepatří mezi dietní jídla. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah vitamínu B1 – thiaminu,  který je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu. Kukuřice obsahuje i kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, selen, železo, zinek a hořčík. Podporuje krvetvorbu,…

  • kukurice
    Pěstování rostlin,  Vaření

    Kukuřice

    [dropcap]J[/dropcap]edná se o robustní jednoletou rostlinu, dorůstající nejčastěji do výšky 1-3 m. Někdy zvláště v suchých podmínkách může být i nižší, např. jen 0,5 m, jsou ale známy rostliny i šestimetrové.  Produktem jsou kukuřičné klasy, někdy nazývané palice, z nichž se využívá zrno. Klas je uzavřen v listech. Využití nachází v potravinovém průmyslu a spotřebovává se jako krmivo pro hospodářská zvířata. Vše o kukuřici Kukuřice patři do skupiny krmných obilnin a představuje absolutně dominantní plodinu. Kukuřice je jako mnohé další tropické rostliny plodina s fotosyntézou. Díky tomu je  kukuřice schopná za dostatečného osvětlení velmi rychle růst. Není rovněž příliš náročná na vodu Kukuřice  původně  pochází z horských oblastí Peru, kde ji domorodé obyvatelstvo…

  • jogurtové muffiny
    Moučníky,  Vaření

    Jogurtové muffiny

    [dropcap]T[/dropcap]ento recept je jedním z neoblíbenějších a nejčastěji používaných na muffiny. Je dokonalý. Muffiny jsou vláčné a vždycky mají úspěch. Pokaždé se po nich zapráší. Představíme si dnes recept na jogurtové muffiny. Ingredience [starlist] hrnek a půl hladké mouky tři čtvrtě hrnku cukru 1 vanilkový cukr 1 prášek do pečiva 1/2 balíčku jedlé sody 2 vejce 125 g másla 1 bílí jogurt špetka soli větší banán 1/2 tabulky čokolády na vaření [/starlist]   Postup Do mísy prosijeme mouku a přidáme všechny „suché“ ingredience kromě cukru. V jiné míse smícháme vajíčka, rozpuštěné máslo, cukr, jogurt a rozmačkaný banán. Morkou směs přidáme do sypké a smícháme. Pokud je těsto příliš hutné, můžeme zředit troškou…

  • libeček
    Vaření

    Libeček – použití v kuchyni  

    [dropcap]C[/dropcap]hutí se libeček trochu podobá celeru, ale je silnější, aromatičtější. Kdo libeček nezná, toho překvapí aroma – ne nadarmo se rostlině říká „zelené maggi“. Už první vyrašené lístky brzy z jara mají silnou vůni, kterou si nelze splést. Rovněž kořeny jsou jedlé, ale jen málokterý zahrádkář by chtěl pěstovat obří libečkové keře jen kvůli kořenům. Libeček do polévek Nejčastěji se tedy používají lesklé tmavozelené listy, a to jako koření do zeleninových polévek a do masových směsí, kterým dodají velmi plnou a bohatou chuť. Špetka sušeného libečku udělá například s boloňskou omáčkou pravé divy a nadšení hosté si budou marně lámat hlavu, jakou tajnou přísadu jsme do ní asi dali. Listy libečku, čerstvé i sušené…

  • mrkvové muffiny
    Vaření

    Mrkvové muffiny

    [dropcap]M[/dropcap]uffiny je druh pečiva menších rozměrů. Tvarově připomíná malé dortíky, ale není však tak sladký a nemívá polevu. Existuje mnoho variant a ochucení muffinů, kterých se dosahuje specifickými přísadami. Mrkvové muffiny ozdobené tvarohem Doba přípravy [starlist] 45 minut Počet porcí: 12 porcí [/starlist] Ingredience  [starlist] 5 vajec 200 g cukru 1 vanilkový cukr 200 g krupice 250g mrkve 150 g jablek [/starlist] Na ozdobu po upečení [starlist] půl bílé čokolády 1 vanička tvarohu [/starlist] Návod na vypracování těsta 1) Jablka a mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s krupicí. 2) Oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, z bílků vyšleháme sníh. 3) Do žloutkového…

  • Vaření

    Pomazánka z lilku

    [dropcap]M[/dropcap]áte chuť na senzační jarní nebo letní předkrm či svačinku? V tom případě vsaďte na křupavý toustík s jemnou lilkovou pomazánkou. Na netradiční pochoutce si smlsnete vy i vaší přátelé. Prozradíme vám, jak pomazánku vyrobit a to rovnou na dva způsoby. Ingredience na pomazánku č. 1 [starlist] 2 lilky olivový olej petrželka česnek paprička sůl pepř [/starlist] Recept na lilkovou pomazánku č. 1 Lilek omyjte, osušte, rozdělte na polovinu a propíchejte vidličkou. Poté kousky lilku naskládejte na plech, na který si předem rozložíte pečící papír. Vložte do předehřáté trouby na 200°C a nechte péct po dobu cca 30 minut. Že je lilek hotový, poznáte dle měkkého středu. Poté, co lilek…

  • zapečený lilek
    Vaření

    Zapečený lilek

    [dropcap]U[/dropcap]rčitě jste se s ním setkali i vy. A když ne v kuchyni, tak minimálně v supermarketu. Jmenuje se lilek vejcoplodý a dorůstá až jednometrové výšky. Květy mají nachovou až světle fialovou barvu a plody jsou červenofialové bobule. A pokud s ním vaše chuťové buňky neměly tu čest, urychleně to napravte a připravte si zapečený lilek. Dnes vám prozradíme dva způsoby. Ingredience [starlist] Lilek Rajčata Parmazán Koření na pizzu Olej [/starlist] Recept č. 1 Nakrájejte lilek na cca 1 cm silná kolečka a naskládejte je vedle sebe na pekáč (lehce ho promažte). Na každé jednotlivé kolečko lilku položte kolečko rajčete, lehce osolte a dochuťte směsí na pizzu nebo provensálským kořením. Posypte…

  • formy na muffiny
    Vaření

    Košíčky a formy na muffiny

    [dropcap]C[/dropcap]o je to muffin, vám zřejmě vysvětlovat nemusíme. Ale kdybyste přeci jen populární druh pečiva neznali, vězte, že připomíná malé dortíky a je neskutečně chutný. Muffiny oceníte jako svačinku i dezert na párty! Pečení muffinů není zrovna složité, nicméně se neobejdete bez několika věcí. Budete potřebovat papírový košíček, díky kterému předejdete časově náročnému vymazávání/vysypávání a mytí formy. Stačí, když do dolíčku položíte košíček, naplníte jej těstem a poté, co se upeče, ho i s hotovým muffinem vyndáte. Košíčky se od muffinů neoddělávají a servírují se i s nimi. Oddělají si je až stravníci během konzumace. K mání jsou typické bílé košíčky i pestrobarevné varianty, které jsou ideální na párty nebo…

  • hermelin
    Vaření

    Nakládaný hermelín

    [dropcap]J[/dropcap]istě ho znáte (a ochutnali jste ho) i vy. Vždyť je to král sýrů! Hermelín má napříč celým světem spoustu skalních fanoušků, kteří si ho rádi dopřávají při každé příležitosti. Aby taky ne – konzumace hermelínu není v žádném případě monotónní. Jde ho připravit snad na tisíc způsobů a vždy vás překvapí svou delikátní chutí. Můžete ho smažit, grilovat, nakrájet do salátu, nebo… naložit tak, jako my. Prozradíme vám recept, díky kterému si hermelín zamilujete ještě více než doposud. Zkuste a uvidíte, že lepší jste nejedli. Ingredience na 5 ks hermelínů [starlist] 5 ks hermelínů 1-2 ks cibule (dle velikosti) 5 ks čerstvá feferonka (nemáte-li rádi, můžete vynechat) 10 stroužků…

  • vánočka
    Vaření

    Vánočka

    [dropcap]V[/dropcap]ánočka je nedílnou součástí vánočně vyzdobeného stolu v každé české rodině. Někdo dává přednost pohodlnosti a koupí si ji v obchodě. Sice si na ní asi pochutná, ale vůni z čerstvě upečené domácí vánočky a radost ze zdařeného díla to nenahradí. Ingredience: [starlist] 500 g polohrubé mouky 140 g cukru krupice 250 ml mléka 120 g Hery nebo másla 50 g droždí 2 žloutky 1 vejce vanilkový cukr špetka soli rozinky namočené v rumu mandle nakrájené na plátky nastrouhaná citronová kůra [/starlist] Postup: Nejprve si dáme rozehřát tuk, aby trochu vychladnul. Zatím si připravíme kvásek z mírně ohřátého mléka, do kterého nadrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, necháme chvilku odpočnout. Pak do mísy dáme mouku,…