Vaření

Přinášíme Vám unikátní a chutné recepty a rady spojené s vařením. Načerpejte inspiraci z naší online kuchařky.

  • Vaření,  Zahrada

    Návrat ztraceného syna – Libeček a možnosti využití

    Vzpomínám si, že babička dělala poctivé slepičí vývary. Vždy nechávala polévku dlouho probublávat, mezitím připravila domácí nudle a dala je sušit a udělala výborné játrové knedlíčky. Její polévka byla vždycky něčím jiná, zvláštní v chuti. Nikdy jsem jako dítě nechápala, proč to tak je. Až později jsem přišla na to, čím to je. Libečkem! Babička ho do své polévky přidávala a máma ne, proto ta jiná chuť. Má charakteristickou vůni, kdysi se hojně vysazoval a můžete ho použít nejen do polévky. Krásná vůně libečku Libeček lékařský je velmi aromatický a tak při použití nemusíte používat několik, skvěle ochutí jídlo i tak. Můžete jej použít takřka do jakéhokoliv jídla. Moje babička dávala…

  • Vaření

    Tip na rychlý oběd: Zapečené francouzské brambory

    Milujete rychlé a zapečené obědy? Takové, které můžete udělat v době, kdy nestíháte, kdy máte spoustu věcí na programu, ale rodina prostě jíst musí. Určitě máte svých pár tipů, které rodině děláte pravidelně, ale už by to možná chtělo nějakou tu obměnu, něco nového, jiného, rychlého a přesto dobrého. Něco, co zachutná celé rodině a vy si tak budete moci zapsat recept do svého sešitku? Milovníci brambor jásají Francouzské brambory jsou velmi rozšířeným jídlem. Tradiční francouzské brambory se připravují bez masa a také z brambor, které jsou syrové. Jak už to však bývá, Češi si tento recept trošku poupravili. Nejčastěji do francouzských brambor přidávají salám, šunku či uzené maso. Jak na rychlé…

  • Vaření

    Tip na přílohy – Zapečené brambory se třemi druhy sýru

    Máte rádi brambory a objevují se v jídelníčku velmi často? Ať už si pravidelně připravujete bramborové placky, klasické brambory, šťouchané brambory, opečené brambory, hranolky, bramborovou kaší a podobně. Brambory lze připravit na tisíc způsobů, můžete je připravovat zapečené s masem nebo uzeným, jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu a podobně. Už vám pomalu dochází nápady a tipy co s bramborami? Můžete vyzkoušet spoustu nápadů. Například brambory zapéct a to se třemi druhy sýru. Nevšední a výborná chuť potěší všechny milovníky sýrů a brambor. A přidat je můžete jako přílohu nebo třeba si je dáte k rychlé večeři. Jak si tento výborný recept připravit? Co budete potřebovat: 4 středně velké brambory 2 polévkové lžíce olivového…

  • Vaření

    Tip na chuťovku – Květákové placičky

    Hledáte nějakou rychlou a dobrou chuťovku, která by vás zasytila třeba odpoledne? Nebo nějakou dobrou přílohu? Či máte občas den bez masa a snažíte se najít nové a nové recepty, které si budete vařit? Přeci jen čočka na kyselo, špenát s vejcem, smažený sýr, smažená zelenina nebo variace zeleninových salátů už vám pomalu lezou krkem? Chtělo by to něco nového, dobrého, ale přitom bez masa. Co takhle květák? Ten můžete připravit obalovaný, který lidé dělají nejčastěji. Můžete připravit také mozeček. Co takhle květákové placičky? Ty jsou velmi dobré a rychle hotové. Vyzkoušejte tento recept! Co budete potřebovat: 1 ks většího květáku 1 čajová lžička kmínu 1 čajová lžička muškátového oříšku Sůl…

  • Vaření

    Tip na rychlou večeři – Slaný koláč s pizza těstem

    Ne vždycky máte čas na to vařit teplé večeře. Někdy prostě potřebujete rychlovku, ale nechcete rodinu odbýt jen rohlíkem a šunkou nebo třeba nezdravými párky. Velmi dobrým a rychlým řešením může být slaný koláč nebo pizza co dům dal. Dát na ní můžete opravdu všechno, co vás napadne. Díky tomu máte večeři hotovou za pár minut, péct se slaný koláč peče jednoduše sám. A možná zůstane ještě na snídani nebo si můžete dát kousek také ke svačině. Čím slaný koláč naplnit? Přinášíme vyzkoušenou variantu, která vám jistě zachutná! Co budete potřebovat: Kynuté těsto na pizzu 1 pórek 250 g prorostlé slaniny 100 ml smetany ke šlehání 120 g uzeného sýru…

  • Vaření

    Tip na oběd: Domácí špecle s houbami

    Máte rádi poctivou kuchyni, která je čas od času trochu těžší, ale přesto výborná? Nebudete jí jíst asi denně, ale zase občas neodoláte. Chcete vyzkoušet i vy domácí špecle, po kterých se bude oblizovat až za ušima. Pokud jste k tomu milovníci hub, pak vyzkoušejte tento recept na domácí špecle s houbami, které jsou výborné a chutné zároveň. Co jsou to špecle? Jde vlastně o vaječné nudle nebo také noky, které známe z jihorakouské, švýcarské, jihoněmecké, maďarské, alsaské nebo jihotyrolské kuchyni. Potřebujete k tomu jen mouku, vejce a poté máte hotovo. Jsou výbornou alternativou našich těstovin a dáte si tak zase něco jiného a nového, co jste možná ještě neměli nebo jste odzkoušeli v Německu…

  • Vaření

    Tip na chuťovky – kuličky s nivou a cherry rajčátkem

    Chystáte rodinnou oslavu, party, večírek nebo jen posezení s přáteli? Pak určitě chcete vymyslet něco, co vás odliší od obyčejných chlebíčků, kterých si i dnes užijete mnoho a mnoho. Chcete být jiní a nedávat na stůl jednohubky s česnekovou pomazánkou a chlebíčky, které jsou symbolem českých oslav a večírků? Vyzkoušejte například masové kuličky s nivou, které vám i vašim hostům zachutnají a ti nebudou moci odolat! Maso s nivou Kombinace mletého masa a nivy je zaručenou jedničkou. Vyzkoušejte proto tuto možnost také vy. Masové kuličky s nivou se hodí k pivu, vínu i jinému alkoholu. Dejte si pořádnou porci těchto kuliček a uvidíte, že si jídlo zamilujete. A vaše návštěvy? Ty po vás budou chtít recept.…

  • Vaření

    Tip na dobrou večeři – Salát s grilovaným hovězím

    Stále hledáte dobré a chutné tipy na rychlé večeře, kterými svou rodinu překvapíte? Mít něco, co bude celé rodince chutnat, co bude poměrně rychle hotové a nebude vás to tak držet v kuchyni několik hodin. Hovězí maso je výborné a také výživné, navíc na grilu chutná velmi dobře. Můžete však používat jinou alternativu masa, můžete přidat rybu, tuňáka a podobně. Jídlo bude skvělé, výborné a vy, spolu s rodinou si na něm vždycky pochutnáte. Salát s hovězím masem Saláty jsou rychlé, a proto můžete vymyslet rychlou alternativu. Dá se do nich dát opravdu spousta věcí, stačí přidat těstoviny, nějaký dresink a můžete mít v klidu lehký oběd nebo lehkou večeři, která vám zachutná, a…

  • Vaření

    Tip na oběd: Sladkokyselé kuře aneb Sweet & Sour

    Nevíte, co budete vařit na oběd nebo dobrou večeři? Máte pocit, že to jsou stále ty samé recepty, které už znáte zpaměti a doma vám už rodina říká takové to klasické „už zase“? Chcete něco nového, co vám a vaší rodině bude chutnat? Něco, co jste ještě nejedli, ale zároveň to bude rychlé jídlo, které si zamilují úplně všichni? Vyzkoušejte neobyčejnou kombinaci sladkého a kyselého. Asijská specialita V Asii je velmi oblíbeným receptem Sweet & Sour tedy sladkokyselé kuře. Je vynikající, spousta lidí jej má rádo. Pokud i vám chutnají zajímavé a neotřelé kombinace, pak vyzkoušejte sladkokyselé kuře. Tato marináda a omáčka se hodí prakticky na jakékoliv maso, takže si můžete…

  • Vaření

    Tip na dobrou večeři: Zapečené lilkové závitky

    Přemýšlíte, co rychlého, dobrého a hlavně ne smaženého si uděláte k večeři? Nebo chcete rychlý a lehký oběd? Máte doma, ať už z vlastní zahrady nebo zásobu od souseda či si koupíte lilek v obchodě. Dá se s ním opravdu hodně dobře kouzlit, můžete jej péct, smažit nebo používat do různých salátů. Z lilku si také můžete připravit velmi dobrou a chutnou večeři. Lilek neboli baklažán Jde o rostlinu z rodu lilku. Má nachové až světle fialové květy, plody jsou poté rovněž zbarveny do červenofialové barvy. Vznikají bobule, které se následně používají jako plodová zelenina, která je označená slůvkem lilek. Jde o zeleninu, která pochází z balkánských zemí. Pěstuje se jako zelenina avšak podle botanického zařazení jde…