Domů / Bydlení / Vlhkost v lednici – jak se jí účinně zbavit nebo alespoň snížit? 1

Vlhkost v lednici – jak se jí účinně zbavit nebo alespoň snížit? 1

Otevřete lednici a potýkáte se s vlhkostí, kterou zde máte a nevíte, jak se jí zbavit? Chtělo by to něco účinného, protože utření vody v lednici se nic nezmění, za chvíli je zde zas. A čistá lednice je půl zdraví, ale také pomáhá potravinám prodlužovat trvanlivost, což je určitě dobré. Vlhkost může mít neblahý vliv na potraviny a vůbec na to, v jaké kvalitě následně budou. Jde nějak vyřešit zvýšenou vlhkost v chladničce? Chcete snížit vlhkost jednoduše a uchovávat tak potraviny stále kvalitní a chutné?

Vlhkost v lednici

Zvýšená vlhkost může mít spoustu nepříjemných účinků a vlivů. Díky vlhku a vodě, kterou najdete na dně lednice, se tvoří a množí závratnou rychlostí plísně a také bakterie. Ty mnohdy nevidíte, proto jste v klidu. Mohou však mít fatální vliv na potraviny a všechno, co se objevuje v lednici. Hodně náchylné k těmto bakteriím je zelenina a ovoce, protože ty často do lednice dáváte.

Proč vlhkost v lednici?

Proč se vlhkost v lednici tvoří ve vysoké míře? Mnohdy je to tím, že neustále otevíráte a zase zavíráte dveře. Dovnitř se následně dostává teplý vzduch a pára tak následně kondenzuje. Je proto důležité, aby byla co možná nejdál od sporáku. Není od věci si naplánovat, co všechno z lednice vytáhnout, ať nemusíte pětkrát otevřít a zase zavřít lednici.

Zaměřte se na potraviny

Jaké do lednice ukládáte? Všechno, co tepelně zpracujete, musí jít do lednice studené, vychlazené, v žádném případě teplé. Takové kousky se zapaří a vlhkost stoupá. Ideální na ukládání potravin nebo tepelně upravených jídel jsou skleněné nádoby. Občas se zamyslete také nad tím, jak máte zabalené ovoce nebo zeleninu. To může mít vliv na zvýšenou vlhkost a množení bakterií. V obchodech bývají balené do sáčku nebo například do průhledných obalů, často tak může být na povrchu vlhká.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*