Vaření

Vyzkoušejte paellu – nejznámější jídlo Španělska

Španělsko – nádherná a slunná země, do níž každoročně míří velké množství turistů. Obdivují zde nejen nádhernou přírodu, čisté moře a celou řadu historických míst, ale i španělskou kuchyni.

Španělská kuchyně

Španělská kuchyně je rozmanitá a pestrá a to nejen barvou, ale i surovinami. Vzhledem k tomu, že se podobá většině kuchyní středomořských, není tak vyhlášená jako třeba francouzská nebo italská, nicméně má i celou řadu svých specialit.

Díky velké rozloze země má každý region svoji tradiční kuchyni, ale základní suroviny jsou stejné. Patří mezi ně mořské plody, ryby, rýže, zelenina, olivový olej, maso, brambory, chilli, rajčata, olivy cibule a česnek.

Pokud navštívíte Španělsko, určitě musíte ochutnat gazpacho – studenou zeleninovou polévku, empanadu – kapsu pečenou z těsta s různými druhy náplní, tortillu – placku z vajec a zeleniny, tapas – tradiční jednohuby nebo paellu – pokrm podobný našemu rizotu.

Paella

Tento pokrm se připravuje ve všech španělských rodinách. Každá rodina má však svoje suroviny. Základ tvoří mořské plody, zelenina a rýže. Tento pokrm vznikl u chudých rybářů, kteří do zeleniny a rýže přidali to, co právě ulovili.

Pamatujte, že pokud do pokrmu dáte rybí maso, nedávejte tam již žádné další (kuřecí, hovězí a podobně).

Receptů na paellu je celá řada, nejčastěji se však připravuje s mušlemi a krevetami, přidat můžete i sépie či chobotnice. Další suroviny jsou cibule, česnek, zeleninový vývar, špetka šafránu, 2 dl bílého vína, pepř, sůl, rýže a zelenina (fazolové lusky, paprika, hrášek).

Postup:

  • Mořské plody musí být řádně uvařené.

  • Na osmaženou cibuli a česnek se přidá pokrájená zelenina, podlije se vínem a povaří se.

  • Přidají se pokrájené mořské plody a celá směs se podusí. Naposledy se přisype nevařená rýže, vše se zalije zeleninovým vývarem a vaří se tak dlouho, doku není rýže hotová.

  • Následně se dochutí solí, pepřem a špetkou šafránu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.