Domů / Tipy & praktické informace / Zázvorový sirup a limonáda

Zázvorový sirup a limonáda

Zázvor se řadí mezi skvělé rostliny, které jsou schopny pozitivně ovlivnit lidské zdraví. Konzumovat jej určitě nemusíme přímo v čerstvém stavu, ale lze z něj připravit i některé produkty, které určitě chuťově uspokojí a navíc pomohou. Podívejme se podrobněji na vynikající zázvorový sirup na lahodnou zázvorovou limonádu.

shutterstock_138180251

Příprava zázvorového sirupu

Budeme potřebovat

  1. 0,5 litru vody
  2. 1 kg cukru
  3. 120 g zázvoru
  4. 2 menší citrony

Postup přípravy sirupu

Čerstvý zázvor nejprve musíme oloupat a pak je nutné jej nakrájet na tenké plátky. Pokud se nebude jednat i plátky pravidelné, tak určitě nevadí. V hrnci smícháme cukr a 0,5 litru vody. Následně vmícháme připravený zázvor. Vařit bychom měli připravenou směs 15 minut. Mezitím si můžeme vymačkat šťávu z citronů. Tu nalijeme do vychladlé směsi a pak již můžeme dávkovat do sklenic.

Příprava zázvorové limonády

Budeme potřebovat

  1. 4 litrovou láhev od okurek
  2. 4 litry vody
  3. 2 citrony
  4. 450 g cukru krystal
  5. cca 300 g čerstvého zázvoru
  6. živnou sůl určenou pro výrobu vín
  7. vinné kvasinky

Postup přípravy limonády

V hrnku smícháme nejprve cukr, kvasinky a trochu vlažné vody. Kvasinky se tímto nastartují k činnosti. Oloupaný zázvor rozmixujeme na jemnou kaši. Svaříme pak vodu s cukrem. Zázvorovou kaši vlijeme do velké láhve a následovat bude vřelá sladká voda. Poté přidáme živnou sůl a vymačkanou šťávu z obou citronů. Hrdlo velké láhve od okurků by mělo být přikrytou buď plátnem, anebo talířem. Vychladnout by limonáda měla při pokojové teplotě. V závěrečné fázi by měly přijít na řadu kvasinky. K perlení dojde u šťávy za nějaké dva až tři dny. Za pomocí brčka je nutné ochutnat. Pokud je již hotová, pak je vhodné nalít ji do sklenic. V opačném případě může dojít k přeměně cukru na alkohol, což není žádoucí. Limonáda se podává zpravidla s limetkou anebo s citronem. Nejen děti si na ní určitě pochutnají.

O Mytho

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*