Domů / Vaření / Zdravé rizoto, které zachutná každému

Zdravé rizoto, které zachutná každému

Vařit chutně a zároveň zdravě není vůbec nic jednoduchého. Pro mnoho lidí, aby jídlo chutnalo, musí tam být například máslo, sádlo či jiný tuk. A taková slaninka, smažené jídlo, to přece chutná tak skvěle! Ovšem zdravé to není, to všichni víme. My přinášíme tři zdravé recepty na rizoto, které si zamilujete!

Zeleninové rizoto

  • 120g rýže Basmati
  • 500ml vody
  • Sůl, sušená bazalka
  • 150g brokolice
  • 120g mrkve
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky panenského olivového oleje
  • 20g oloupaných mandlí
  • ½ lžičky panenského lněného oleje

Rýži promyjte ve studené vodě a sceďte. Dejte do hrnce a zalijte vodou. Mrkev nakrájejte na kousky, brokolici rozeberte na růžičky a odstraňte velké stonky. Mrkev spolu s brokolicí přidejte k rýži a vařte od samotného začátku. Vše osolte, přidejte sušenou bazalku, kmín a trochu olivového oleje. Občas promíchejte a vařte mírně přikryté až do změknutí. Na závěr přidejte lněný olej a pro zpestření přidejte mandle, které jsou oloupané a na sucho lehce orestované.

Zapečené barevné rizoto

  • 500g kuřecího masa
  • 300g rýže
  • Zelenina podle vaší chuti (hrášek, mrkev, žampiony a podobně)
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • Koření, sůl, pepř
  • 2 kostky slepičího vývaru
  • Sýr na posypání

Cibuli oloupejte, nakrájejte a osmahněte na oleji. Přidejte na kousky nakrájené maso, poprašte kořením a zprudka opečte. Do odměrky nasypte rýži a do druhé dvojnásobné množství vývaru. Do zapékací mísy dejte opečené maso, zasypte rýží, zeleninou. Osolte a opepřete podle chuti. Vše promíchejte, zalijte vývarem a opět promíchejte. Dejte do trouby, pečte cca 45 minut, dokud rýže nezměkne.

Klasické kuřecí rizoto

  • 240g rýže
  • 250g pečeného kuřete
  • 150g mražené baby karotky, kukuřice a hrášku
  • 100g tvrdého sýra
  • ½ malé cukety
  • 1 cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, bazalka, pažitka

Rýži uvařte dle zvyklostí, v hrnci mezitím rozehřejte kapku oleje a na něm zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte na půlkolečka nakrájenou cibulku, baby karotku, kukuřici a hrášek. Chvíli poduste. Nakonec přidejte kuřátko, které je upečené (ideální je upečené z druhého dne). Prolisujte česnek, osolte, opepřete, přidejte bazalku a pažitku. Vše krátce osmahněte. Přidejte rýži, promíchejte a dochuťte podle vlastní chuti. Na závěr posypte strouhaným sýrem.

Zdravé rizoto, které zachutná každému

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*